Йордан Цонев: 100% машини искаме да имаме, но не тези от Венецуела

ДПС и ГЕРБ искат да продължат да имат контрол върху изборния процес и маскират това желание. Борисов е осъзнал, че са направили гаф със среднощното заседание за Изборния кодекс. ГЕРБ работят по дневния ред на ДПС – те имат проблем с машинното гласуване. Те имат притеснения, че електоратът им чрез машините не могат да бъдат сигурни дали ще гласуват за тях. Това заяви журналистът Асен Григоров пред Нова Нюз.

Той допълни, че Йордан Цонев от ДПС го е потвърдил със свое изказване. На това Цонев реагира остро, като се включи в разговора от кулоарите на парламента.

„Не обичам да се лъже, че ДПС има проблем с машинното гласуване. От 2016 г. настояваме за пълно машинно гласуване. Ние бяхме първите инициатори, ние сме го направили и сме го искали. Първата община, изцяло гласувала на машини, беше община Сърница. През всичките избори, в които има само машини, ДПС повишава своя резултат. В Изборния кодекс предлагаме 100% замяна на тези машини с машините, с които се гласува в САЩ – скенери. Всички партии отхвърлиха нашите предложния. Там, където може да бъде манипулиран един софтуер, трябва да бъде изключен, в тези машини няма доверие. 100% машини искаме да имаме, но не тези от Венецуела, а от САЩ“, обясни той.

Александър Андреев, бивш председател на ЦИК, обясни, че е правен експеримент с машинно разчитане на бюлетините с цел решаване на проблема с недействителните бюлетини. „Бюлетината обаче е твърде дълга и трудно се сканира, изискванията са толкова прецизни, че всяко малко отклонение може да доведе до недействителен глас. Трябва да се помисли как да бъде сканирана и да отразява вота“, подчерта той.

По думите му е необходим анализ на всеки един от видовете гласуване. „Надписът “дневникът е подправен“ всява недоверие в обществото. Дали е решен въпросът с негативните явления в изборния процес? Ако не бъдат изяснени те и анализирани причините за тях, доверието на избирателите няма да се върне. Промените в избирателен район “Чужбина“ не значи ограничаване на правата на избирателите. В момента няма уредба кой може да гласува в чужбина, колко ще са те. Трябва да бъдат прецизирана правната уредба“, категоричен е Андреев.

Previous post Ицо Хазарта: Мръсната машина може и трябва да бъде спряна
Next post Трилър: Пловдивчанин търси бившата жена с нож, иска да я заколи