Йорданова: Очаквам правилата за отстраняване на главния прокурор да бъдат приети днес

Висшият съдебен съвет обсъжда днес проект на вътрешни правила за предсрочно освобождаване на председателите на двете върховни съдилища и на главния прокурор. Правосъдният министър Надежда Йорданова даде изявление пред медиите преди началото на заседанието.

Фактът че министърът на правосъдието упражнява конституционните си правомощия и внася предложение за отстраняване на главния прокурор на базата на сигнали за неизпълнение на задълженията не е война, не е нападение, Това е правова държава и поставяне на въпроси, за които да се понесе отговорност

„Чух изказването на главния прокурор и становището му беше, че единствената институция, която брани закона, е прокуратурата. Нека напомня, че едно от лицата, заради които България е осъдена в ЕСПЧ за нарушаване на човешки свободи, е именно г-н Гешев“, бе категорична тя, цитирана от БНТ.

Вчера беше оповестена информация за това, че Министерството на правосъдието е пратило преписка към ВКП не в тридневен срок, а с два дена закъснение, уточни тя.

„По същия този протест Административният съд се е произнесъл, че главният прокурор няма интерес. Това закъснение от 5 дена не застрашава по никакъв начин гражданите, заяви Йорданова.

Очаквам правилата за отстраняване на главния прокурор да бъдат приети днес, каза още Йорданова. Отказа да коментира Бойко Рашков, заяви, че той трябва да бъде оценяван от премиера.