ИТН се гаврят: В Конституцията да пише, че Христо Иванов одобрява главния прокурор

Тошко Йорданов се изгаври с поканата от Христо Иванов за среща по конституционната реформа.“Не ми е гадже да се срещаме, да дадат конкретика какво предлагат.“, заяви шефът на ПГ на ИТН.

„ДБ и ПП искат главният прокурор да се одобрява от Христо Иванов. Всеки друг, който е избран, независимо от кого, не подлежи да изпълнява тези функции“. Това обяви в парламентарните кулоари Тошко Йорданов минути след като стана ясно, че ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС призовават ВСС да не бърза с избора на нов главен прокурор.

Той определи като „забавно“ това, че трите парламентарни групи смятат, че този ВСС не трябва да избира, макар че точно той с изтеклия си мандат отстрани от поста Иван Гешев. Йорданов ги призова да си променят Конституцията така, че Иванов да избира прокурора.

„Законовите процедури са такива, каквито са. Дори и министърът на правосъдието, като беше тук, каза, че новият главен прокурор се избира по правила“, добави той. И отново напомни, че съдебна реформа не означава смяната на Иван Гешев с друг. Да си берат плодовете, разумното беше първо да се промени системата, да се смени съставът на ВСС, добави Йорданов, визирайки бързането за премахването на Гешев.

Йорданов коментира възможността КС да върне Гешев на поста, като добави, че това се случва, когато някой прави нещо необмислено. „ПП-тата, благодарение на Лена, имаме горчив опит с това да гласуваме тъпи закони коалиционно и след това да падат в КС. Не им е за първи път, толкова са им възможностите“, добави той.

Политиците в тоя парламент винаги са искали да се бъркат. ПП има влияние в съдийската колегия – сетете се кой им бе кандидат за президент“, заяви той, очевидно визирайки ДБ, които бяха кандидатирали Лозан Панов за държавен глава. Ще мирясат само ако вкараме в Конституцията, че само ДБ имат право да избират всички в съдебната система. Тогава ще има съдебна реформа“, добави депутатът от ИТН. И призова да се спазват законите.

Христо Иванов най-сетне им се е обадил за промени в Конституцията, но така и не се отзовал на искането да покаже какво точно предлагат. „Да изпратят какво предлагат, да го видят експертите. Да не ми е гадже само да се виждам с него насаме, ей така, по принцип“, добави Йорданов.