Истинска шокомания в неделния ден

Учени глави казват, че шоколадът е една от храните на щастието – правили изследвания и установили, че се отделят хормони на щастието при хяапването на сладкия продукт. Затова решихме да видим какво има на темата за шоколадоманията, мака още да не е месецът на любовта и усмивките. Намерихме истинска шоколадова фиеста на receptite.com.

Лава кейк

Продукти: 4 яйца; 100 г черен шоколад; 100 г краве масло; 135 г захар; 65 г брашно; 25 г какао; мазнина за формите; какао за поръсване на формите;

Приготвяне: Шоколадът се нарязва и заедно с маслото се разтопява на водна баня. През това време яйцата се разбиват със захарта и се прибавят към шоколадовата смес. След това се слагат брашното и какаото. Формички за мъфини или форми за суфле (аз изплозвах алуминиеви) се намазняват и се поръсват с какао. В тях се разпределя шоколадовата смес. Кексчетата се пекат в предварително загрята на 225 градуса фурна за 10 минути. Оставят се за 5 минути да се охладят.

Обръщат се в чинийки и се поднасят с топка сладолед или разбита сметана. Консумират се още топли, зашото ако се оставят да изстинат напълно, вътрешността им се стяга и се губи лава ефектът. В сурово състояние кескчетата могат да се съхраняват до 3 дни в хладилник и до 3 месеца във фризер. Отново се пекат в предварително загрята на 225 грасудуса фурна, извадени директно от хладилника/фризера. Времето за печене трябва да се увеличи с 1-2 минути. На извадените от хладилника кексчета са им необходими не повече от 11-12 минути, а на тези от фризера – 12-13 минути.

Гато

Продукти: 125 г масло; 125 г шоколадов кувертюр; 2 яйца + 2 жълтъка; 60 г пудра захар; по желание: на върха на ножа чили-паста или една малка люта чушка, нарязана на много ситно; 20 г брашно; масло за намазване; 50 г смлени бадеми;

Приготвяне: Малки формички се намазват с масло и се поръсват със смлени бадеми. Фурната се загрява на 180 градуса. Маслото и кувертюрът се стапят заедно на водна баня. Разбиват се яйцата, жълтъците, пудрата захар и чилито. Към яйцата се прибавя бавно първо шоколадовата смес, а после и брашното, като се бие с миксер или тел. Формичките се напълват до 1 см под ръба и се пекат 8 минути. В края на печенето сладкишчетата вътре са още течни. Сервират се горещи, обърнати в чиния, с портокалово желе и леденостудено сладко вино. Получават се 12 средни сладкишчета във формички за мъфини. Лютивината в този латиноамерикански вариант на лава кейк не се усеща, но затова пък прави шоколадовия вкус много интензивен.

Мус с малини

Продукти: 150 г малини; 2 с.л. портокалов ликьор; 200 г бял шоколад; 300 мл течна сметана; 1 с.л. портокалов сок; кората на 1/2 лимон;

Приготвяне: Накиснете малините в ликьора за 15 минути. В това време разтопете шоколада на водна баня и го охладете. Разбийте сметаната до пухкава консистенция, добавете портокаловия сок, ликьора от малините и лимоновата кора. Добавете и шоколада и накрая малините, като разбърквате внимателно, за да не ги смачкате. Сипете в малки чашки и охладете.

Мраморен крем

Продукти: 1 пакет пудинг ванилия на прах; 1 пакет пудинг шоколад на прах; 1 л прясно мляко; 8-10 с.л. захар; 6 листа или пакетчета желатин; 2 ванилии; 200 г горски плодове по избор; 2 с.л. ром (по желание);

Приготвяне: В 2 купички със студена вода се накисват по 3 листа желатин. Сваряват се кремовете по отделно с по 1/2 л мляко и 3-4 с.л. захар (както е по указанието). Във ваниловия крем се слага още 1 ванилия. В горещите кремове се слага изстискания желатин (по 3 на крем) и се разбърква до стапяне. Стъклена купа се изплаква със студена вода и в нея се наливат кремовете, като се редуват. Оставя се да изстине, слага се в хладилник. Плодовете се пюрират и подправят със захар, 1 ванилия, по желание ром. Кремът се обръща в поднос, реже се на порции и се поднася с плодовия сос.

Калифорнийска златна треска

Продукти: 230 г натурален шоколад; 150 г шоколад с пълнеж по избор; 5 яйца; 3 ч.ч. захар; 1 и 1/2 ч.ч. брашно; 1 ч.ч. масло; 1 ч.л. сол; 1 ч.л. ванилия; 1/2 ч.ч. счукани ядки;

Приготвяне: Загрейте фурната на 180 градуса. В дълбок съд на слаб огън разтопете маслото и натуралния шоколад. Когато шоколадът е почти разтопен, дръпнете от огъня и бъркайте до пълното му разтапяне. Оставете настрани. В малък съд смесете брашното и солта. Оставете настрани. Разбийте яйцата, захарта и ванилията на най-ниската скорост, после бавно увеличете до средна степен. Разбивайте около 10 минути или докато сместа стане бледа и пухкава. Добавяйте по малко, като редувате от шоколадовата и брашнената смес, като започнете и завършите с шоколадовата.

В тава, покрита с хартия за печене, излейте половината от сместа, отгоре наредете блокчетата шоколад с пълнеж и поръсете с ядките. Изсипете останалата смес и печете на 180 градуса около 45-55 минути. Обърнете върху метална решетка за 15-20 минути. Охладете и поръсете с пудра захар. Пудрата захар може да замените с глазура по избор.