Истинската санкция! Свърши пиенето на руснаците!

Най-големите вносители и дистрибутори на алкохол в Русия – компаниите Simple и Luding – спряха доставките. Това съобщава РБК.

Ресторантьорът Станислав Лисиченко обяви спирането на доставките от Simple в своя Telegram канал. „От днес и за неопределено време компанията спира доставките на всички продукти (както за организации, така и за физически лица) поради рязко покачване на еврото. Ще ви държа в течение за ситуацията“, се казва в съобщението.

Информацията за спиране на доставките до Русия беше потвърдена от източници в ресторантьорските и алкохолните пазари. Представител на вносителя „Лудинг“ каза пред изданието, че е блокирал вноса на чужд алкохол и все още няма прогнози за неговото възобновяване. Както каза президентът на Simple Group Максим Каширин в края на януари, поскъпването на еврото до 90 рубли ще бъде критично за вносителите на алкохол.

Обменният курс на долара по време на търговия на 1 март на Московската борса достигна надхвърли 90 рубли, курсът на еврото – 100.

По-рано стана известно, че Съветът на директорите на Банката на Русия реши да повиши основната ставка от 28 февруари 2022 г. на 20 процента годишно. Регулаторът обясни увеличението с радикална промяна във външните условия. Според JPMorgan на фона на налагането на санкции руският БВП ще спадне с 3,5% за годината и с 20% през второто тримесечие на 2022 г. От банката допълниха, че инфлацията до края на годината в страната може да достигне 10 процента.

Previous post Украинската актриса Мила Йовович: Разкъсана съм на две
Next post Иван Бакалов: Антиваксърите бързо преляха в антиукраинска коалиция