Искаш да участваш в Евровизия? Плащаш 500 бона на БНТ

Ако искаш да участваш в Евровизия, трябва да платиш 600 000 лева на БНТ, твърди Саня Армутлиева.

От 2019 г. ръководството на БНТ е започнало да продава участието в музикалния конкурс Евровизия. Желаещите да участват трябва да са готови да платят около 600 000 лева.

Сумата включва сценично обезпечаване, хореография, костюми, осветление и заплати на екипа на БНТ. И дори банково обезпечение от 300 000 лева за период от една година.

Това твърди музикалният продуцент и управител на “Вирджиния рекърдс” Саня Армутлиева, пише Offnews. Вчера тя беше изслушана в парламентарната комисия по култура и медии.

Тя обясни, че миналата година се е заинтересувала при какви условия ще се случва кандидатстването за Евровизия.

След като юли праща официално писмо до БНТ, не получава отговор. Впоследствие – от разговори с генералния директор на телевизията Емил Кошлуков и администрацията му – научава, че “доста хора искат да си купят участие“.

“Октомври получих официално писмо. Разбрах, че участието може да се случи само при положение, че участникът покрие 100% от разходите за участието.

Включително таксата на държавата за участие в конкурса, която се плаща на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), както и за сценичното обезпечаване, хореография, костюми, осветление и целия екип на БНТ. За да участваш, трябва да представиш и банково обезпечение от 300 000 лева от период за една година, така че БНТ да са сигурни, че можеш да си позволиш това удоволствие”, каза Саня Армутлиева.

Тя заяви, че не съществува участник в музикалния бизнес у нас, който може да си го позволи. “Дори да спечелиш Евровизия, това е сума, която няма как да си възвърнеш”, смята музикалният продуцент.

“Парите влизат в сметката на БНТ, не излизат. Не знам дали е това нивото на тази комисия. Ако искате направете правила за това, ако искате да бъдете жури – станете. Не съм голям почитател на този конкурс. Нямам никакви претенции към Евровизия”, каза Емил Кошлуков и добави, че от конкурса няма печалба.

“Обществените медии в цяла Европа са независими. Разбира се, ще говоря, но нека го изкажа това. Първо няма търг, второ няма правила за подбор на Евровизия. Ако отворите нейния сайт, ще видите, че си има правила и всичко го пише там. Никога участието не е струвало 600 000 лева, не знам откъде ги вадите тези числа. В добрия случай би струвало 200 000 лева или по-евтино, в по-лошия случай може да е повече, горната граница може да е половин милион, нямам представа”, каза той.

Previous post Лукашенко: До края на годината хората ще забравят за войната
Next post Д-р Иван Маджаров: Пред катастрофа сме заради дефицита на кадри