Имотите в София поскъпнаха двойно за 14 месеца

В София през последните 14 месеца недвижимите имоти са поскъпнали повече от двойно и според експерти цените ще продължават да растат.

„Най-търсени остават двустайните и тристайни апартаменти като те са и най-поскъпналите на пазара. Такива са 70% от всички сделки, а 50 на сто са сделките с ново строителство“, коментира по БНР Васил Люнчев, анализатор на имотния пазар:

„Март 2021 г. цената на един 3-стаен апартамент средно за София е била 80 000 евро. Месец май 2022 г. – 14 месеца след това, цената на същите тези апартаменти е 175 000 евро. Това е средностатистическият апартамент, продаден в София“, каза той.

Високата инфлация насърчава хората да инвестират в имоти и анализаторите прогнозират продължаващ ръст в цените:

„Има много хора, които се притесняват от инфлация и казват: аз съм спестил 100 000 лв., стоят ми в банка и всяка година губя от тях по 20 000 лв. защото инфлацията ми ги изяжда. Искам да направя нещо с тях и съответно те прибягват до покупката на имот. Дали е с инвестиционна цел, или да живеят в него е трудна границата между тях. Почти всички тези, които задоволяват собствените си нужди с гледната точка, че инфлацията е много висока и сега е моментът да купя апартамент, защото след няколко години ще стане много по-скъп“.

Previous post Експерт сравни най-евтиния и най-скъпия начин за отопление
Next post Развихри се нова схема за източване на банкови карти, един олекна с 12 бона