Икономист: Може да имаме и дизелова криза, това ще засегне индустрията и храната

Завършваме годината със сериозен политически хаос и несигурност в икономиката. Политиците правят безумни популистки разходи на фона на наближаващите избори. Има къс хоризонт на планиране, което е фатално в икономическия процес. Влизаме в 2023 г. в среда на несигурност по много линии. Това каза икономистът Кузман Илиев за Нова телевизия.

По думите му в капиталоинтензивните сектори като строителството за 9 месеца има спад с 9% в продукцията. „Кризата влияе на пазара на недвижимите имоти, а оттам започват да се притесняват хората дали ще си запазят работата. Отстъпката за горивата не решава нищо, хубаво е да платиш по-малко, но не е определящо. В един момент можем да имаме дизелова криза, която да касае индустрията и храната. Не знаем дали ще имаме количествата нефт, което да се преработи в рафинерията. Алтернативни количества можем да внасяме от Саудитска Арабия, това изисква логистика. В Европа е в много тежка ситуация заради тавана на цената на нефт, от тази ресурсна война ще страдат обикновените хора“, обясни той.

Според него високата цена е по-малкото зло, защото ресурсът може да го няма в бензиностанциите. „Досега 50-60% от дизеловите продукти идваха от Русия. Самите американци си казват, че при тези високи цени и сложната зимна обстановка, може би ще намалят количествата на втечнен газ. Така няма да можем да си заредим газохранилищата в Европа, ще има дефицит около 30 млрд., а може и повече. Влизаме в поредица зими и ще е въпрос на стратегическо мислене да се осигурят количества газ. Катар и Алжир са алтернативата, затова трябва да сме дипломатични с тях“, категоричен е Илиев. И допълва, че е нужно да се построи нова АЕЦ.

Previous post Българи опустошиха пазарите на Одрин за Нова година
Next post Изтеглиха първата от дерайлиралите 4 цистерни с амоняк при Пирот