Изслушването на кандидата за еврокомисар Илиана Иванова ще е на 5 септември

Изслушването на кандидата за еврокомисар Илиана Иванова ще е на 5 септември от 10.30 до 13.30 ч. (българско време), съобщават от пресцентъра на ЕП в София.

Илияна Иванова, кандидат за комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, ще бъде изслушана от комисиите на ЕП по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и по култура и образование (CULT). Те следва да оценят нейните компетенции и пригодност да стане комисар на мястото на Мария Габриел, която подаде оставка на 15 май, за да заеме поста на заместник министър-председател и министър на външните работи на България.

След изслушването, в близост до заседателната зала, ще се проведе пресконференция на председателите на комисиите ITRE и CULT.

Изслушването ще продължи три часа. Кандидатът ще направи 15-минутно встъпително изказване, което ще бъде последвано от въпроси от страна на членовете на ЕП. Въпросите ще бъдат общо 25: по една минута на въпрос, последван от едноминутен отговор от кандидата и евентуален допълнителен въпрос от страна на евродепутата. Преди края на изслушването кандидатът ще може да направи петминутно изявление.

Веднага след изслушването ще се проведе заседание (при закрити врата), на което председателите и представителите на политическите групи (координаторите) на двете комисии ще оценят дали г-жа Иванова е подходяща за поста.

След това Съветът на председателите на комисиите ще оцени резултатите от изслушването и ще предаде заключенията си на Председателския съвет (състоящ се от председателя на Европейския парламент и от председателите на политическите групи). На 6 септември последният ще извърши окончателната оценка и ще реши дали да прекрати процеса на изслушване и да проведе гласуване по време на септемврийската пленарна сесия (11-14 септември).

Коя е Илияна Иванова

До момента Иванова бе председател на Комитета за контрол на качеството в ЕСП. Иванова е била три мандата председател на Втори одитен състав, отговарящ за „Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване“.

Илияна Иванова е отговорен докладчик за одити в областта за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката заетост, инициативата Индустрия 4.0 и цифровите иновации в Европа. Председател е на комитета за контрол на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възстановяване и устойчивост.

От 2009 до 2012 година е била член на Европейския парламент, като е избрана за заместник-председател на комисията по бюджетен контрол и като член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. От 2007 до 2009 година е член на Столичния общински съвет. В периода 2004-2006 година е анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, САЩ.

През 2004 година Илиана Иванова защитава MBA в глобалното управление от Thunderbird University, Arizona State University, Аризона, САЩ. През 1999 година получава магистърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна. Владее английски, френски ,немски и руски език.