Измамници бомбардират яко бизнеса с имейли от името на НАП

Фалшиви имейли от името на НАП стресират бизнеса, а по-лошото е, че могат да „откраднат“ лични и финансови данни. Те представляват съобщение с подател intrastat@nra.bg и заглавие на имейла: „Предупредително писмо за подаване на Интрастат декларация.“ Писмата съдържат информация за крайния срок за подаване Интрастат декларация и уточнение, че той наближава.

Към мейла обаче има прикрепен файл, съдържащ зловреден код. При отварянето му, компютърът на получателя може да бъде заразен с вирус, който да открадне лични и финансови данни, предупреждават от НАП. Това е класическа форма на „фишинг“ атака, чрез която се цели опит за кражба на лична информация в интернет – потребителски имена за достъп, пароли, банкови сметки и т. н.

Ако получите такъв имейл, не го отваряйте, а го изтрийте. Ако все пак сте отворили имейла, то сканирайте с антивирусна програма или потърсете съдействие от IT специалист.

Ето цялото съдържание на писмото:

„Относно: напомняне за наближаване крайния срок за подаване Интрастат декларация по поток / потоци Вътресъюзен внос за референтен период 30/2022 г.

Напомняме Ви, че срокът за подаване Интрастат декларации е 14-то число на месеца, следващ референтния период на основание чл. 11 ал. 1 от Закон за статистика на вътрешнообщностната търговия със стоки /ЗСВТС/.
ДИРЕКЦИЯ ИНТРАСТАТ
ЦУ НА НАП

Това е автоматично генерирано съобщение. Моля, не отговаряйте.“

Previous post Трогателно! 50 г. по-късно родители откриха дъщеря си, отвлечена като бебе
Next post Лоша новина за хората с кредити: БНБ вдига рекордно от днес ОЛП