Измама от 90-те с уедряване на пари възродиха в Пловдив

Измама, популярна през 90-те години на миналия век, отново набира сила в пловдивския квартал „Кючук Париж“. За това сигнализира продавачка, станала жертва на наглата и изключително лесна схема, предаде репортер на „Марица“.

Според запознати, измамният номер е известен с името „кукла“. Той може да се получи успешно с един човек, но с двама реализацията е гарантирана. Измамата е свързана с пари в малки суми и разчита на объркване на сметките и невниманието на жертвата. В случая в Кючука мъж е влязъл в магазин и е поискал да му се уедрят пари. Дал 5 банкноти по 10 лв., за да ги размени за банкнота от 50 лв.

Продавачката му дала. Той обаче казал, ето ти тия 50 лв., направо ми дай цяло 100 лв. Без да се замисли, пловдивчанката зад гишето му ги дава, неразбирайки че половината са нейни. Тя фактически му предоставя неговите 50 лв., плюс 50 лв. от оборота в хаоса. Измамникът си тръгва със 100 лв., след като е успял да врътне номера.

„Така, без да се усетя, му подарих една петдесетолевка. Даже и левче бакшиш ми остави да се почерпя“, пише в социалните мрежи излъганата продавачка.

Ако номерът се изпълнява от двама, вторият служи за създаване на паника. Дава зор и се нерви, уж чака на опашка и бърза, а всъщност действа в комбина с този пред него. Така продавачът още повече се напряга, бърка сметките и лесно го прекарват.

Продавачката от Кючука съветва колегите си да бъдат много внимателни, хубаво да пресмятат и да наблюдават действията на клиента, който иска уедряване на пари.

Previous post Ясен Цветков: Търсят се доброволци с украински и руски език, лекари…
Next post Пуснаха под домашен арест „шпионина“ ген. Цанков