Изгоря резиденцията на Тодор Живков в Банкя

Пожар е досъсипал най-голямата, модерна и любима резиденция на Тодор Живков, намираща се в Банкя. В последните години тя е зарязана на произвола на съдбата, не се охранява и е непрестанен обект на набези от крадци, наркомани и вандали.

Преди седмици неизвестни извършители запалили пожар, след който фасадата, по която вече няма ни един здрав прозорец, станала черна като катран и напълно обгорена. Изгорели и някои от помещенията вътре, които е трудно да бъдат различени каква точно функция са изпълнявали навремето, тъй като мебелите са отдавна изкъртени и разграбени, а стените надраскани с графити. Сега мазилката е покрита с дебел слой сажди, а картината е по-плашеща от всякога. Свидетели на покъртителната гледка алармират с възмущение в социалните мрежи за случващото се, но отговорност за разпада на знаковата сграда никой не поема. Освен че някогашната резиденция се е превърнала в бунище и миризмата, разнасяща се в околния периметър, била непоносима, вътре се настанили бездомници, клошари и тумби с наркозависими. По пода на някогашната лъскава резиденция, както и из градинките ѝ, се търкаляли спринцовки и блистери от съмнителни лекарствени продукти със силни странични ефекти, повлияващи дейността на мозъка и предизвикващи халюцинации.

Местните недоумяват защо сградата не е със статут на национален паметник, не се поддържа и използва, а е допуснато да стигне до подобен вид, при условие че за строителството ѝ са похарчени милиони левове.

Издигането на резиденцията на Бай Тошо в Банкя започва през 1973 г. Архитект е Павел Николов. Първоначално постройката е трябвало да бъде санаториум за заслужили дейци, но Тодор Живков харесва мястото и го прави своя резиденция. След смъртта на дъщеря си Людмила Живков все по-често прекарва дните си именно там, под грижите на личната си медицинска сестра и асистентка Ани Младенова.

След 10 ноември 1989 г. Тодор Живков e прокуден от резиденция „Банкя“. През 1990 г. тя е предадена на Българската асоциация за туризъм и отдих, а после и на Столичния народен съвет. Година по-късно Столичният общински съвет основава дружество „Софийски голф и кънтри клуб“ заедно с фондация „Масако Оя“. През 1992 г. въпреки намесата на МС под ръководството на Филип Димитров общинският съвет на София дава 51% от имота на новоучреденото дружество ООД „Софийски голф и кънтри клуб“. В следващите няколко години японската милиардерка Масако Оя се настанява в резиденцията, като слага логото на дружеството над парадния вход.

Резиденцията започва да работи като хотел. През 1997 г. правителството на Иван Костов връща сградата на държавата и тя функционира като комплекс за отдих до 2009 г., когато минава под опеката на ДАНС с идеята да бъде ползвана като тренировъчен център. Това обаче продължава само година, след което резиденцията пак е поверена на Областна администрация – София. Известно време е била охранявана и що-годе поддържана, но причините да стигне до настоящия си вид са неизвестни.

Previous post „Продължаваме промяната“ се отказали от Тагарев заради ултиматум на БСП
Next post Христо Иванов: Янев готвеше свой политически проект