Извънредно! Разби се наш бомбардировач в Безмер, парашутът на пилота не се отворил

Разби се наш бомбадировач на полигона в Безмер. Наложило се е пилотът да катапултира, но парашутът му не се отворил, съобщиха от Министерство на отбраната.

Инцидентът е станал около 14:30 ч. Бобмардировач Су-25 е загубил контрол и се е разбил.

Пилотът е в добро състояние, контактен е, съобщиха от Министерството на отбраната. Той се намира в района на командно- диспечерския пункт на авиобазата, оказана му е първа медицинска помощ. Предприети са незабавни действия за транспортирането му до лечебно заведение, добавиха от ведомството.

„Работи се по възможните версии, евентуална техническа неизправност или пилотска грешка, но към момента не може да се ангажира с такава версия“, заяви пред bTV военният прокурор на Сливен Христо Тинев.

Изказването му е по повод разбилия се по-рано днес военен самолет Су-25 край авиобаза Безмер.

„Днес към 14 часа по време на тренировъчен полет при приземяване, самолет Су-25 по неясни засега причини губи управление, което налага пилота да катапултира. След което самолетът се е разбил. В момента пилотът е в добро състояние. Следствена група от Военно окръжна прокуратура в Сливен, следователи и прокурори извършват необходимите процесуално-следствени действия“, добави той.

По думите му вече е ясна самоличността на пилота.

По непотвърдена информация на бТВ това е полк. Пейо Дончев, пилот с изключително много полети зад гърба си и

Полковник Дончев е бил част от командния състав на авиобаза Безмер като началник щаб. Той е организирал и ръководил много учения с международно участие. Асът е бил час от Командването на Военно-въздушните сили на България.

През 2021 г. поема поста президент на изпълнителния борд на Многонационална програма за подготовка на авиацията за специални операции на НАТО.

В програмата влизат четири източноевропейски страни – България, Словения, Унгария и Хърватия. Тя бе създадена през декември 2019 г., като основната ѝ цел е да се улеснява обмяната на опит между отделните страни при изпълнение на авиационни задачи в интерес на силите за специални операции.

Су-25 е едноместен щурмовик с 2 двигателя, създаден в Съветския съюз. Самолетът е предназначен за близка въздушна поддръжка на сухопътните войски над бойното поле.

Страната ни е има 14 броя от самолетите. От тях осем бяха модернизирани през 2020-2021 в Беларус.

Previous post Антоний Тодоров: Предизборната кампания е банална и безинтересна
Next post Избягалите руснаци вече са повече от войниците, с които започна руската инвазия