Избягалите руснаци вече са повече от войниците, с които започна руската инвазия

Прилича на масово преселение: броят на избягалите руснаци, които отказват да бъдат мобилизирани, вече надвишава числеността на руската армия, с която Путин нападна Украйна през февруари, твърди Лондон.

Частичната мобилизация в Русия очевидно не върви по план. Откакто президентът Владимир Путин я обяви, масово страната напускат руснаци, които не искат да бъдат мобилизирани. По информация на британското министерство на отбраната, броят на бегълците, макар да не е известен точно, вече надвишава числеността на руските части, с които Путин нападна Украйна на 24 февруари тази година.

Изводът, който правят от министерството: „Като прибавим и броя на запасняците, които ще бъдат мобилизирани, това ще има тежки отражения върху руската икономика – заради бягството на квалифицирани работници и намаляващия дял на работната ръка.“

По данни на украинската страна от началото на войната Русия е загубила 58 580 свои войници. Само през последното денонощие са били убити 430 руски бойци, сочат данните на Генералният щаб в Киев.

Руските материални щети също са значителни: дотук във войната са били унищожени 2 325 руски танка, близо 5 000 бронирани автомобила, 1 385 артилерийски системи, 262 самолета и 995 дронове, по данни на украинската страна.

След псевдореферендумите в Източна Украйна се очаква утре (петък, 30 септември) руският президент Владимир Путин да обяви официално анексирането на четирите области в Източна Украйна. На церемония в Кремъл ще бъдат подписани споразуменията за присъединяването на въпросните райони към Руската федерация.

Previous post Извънредно! Разби се наш бомбардировач в Безмер, парашутът на пилота не се отворил
Next post Хекимян изоставен от манекена Тунджай, заминал сам на воаяж