Идва краят на каруците в София: Гласуват да се забрани движението им

Столичният общински съвет на заседанието си в четвъртък, 10 февруари, ще разгледа доклад относно приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за организация на движението на цялата територия на Столична община. Докладът, с вносители общинските съветници Карлос Контрера и Борислав Иванов, е публикуван на интернет сайта на общинския съвет.

С промяната в наредбата се забранява движението на пътни превозни средства с животинска тяга на територията на Столичната община. И сега съществува забрана за движение на каруци в т. нар. Първи градски ринг и някои ключови пътни артерии извън него, но контролът по спазването й е труден за осъществяване и забраната масово не се спазва, посочват вносителите.

Регистрирани са множество случаи на нарушаване на правилата за движение по пътищата от водачите на пътни превозни средства с животинска тяга, които честа са и малолетни. Голям е броят на пътнотранспортни произшествия, причинени от каруци. Налице са и случаи, при които се застрашава безопасното движение на обществения градски транспорт.

Сред най-честите нарушения на водачите на каруци, които вносителите отбелязват, са отнемане на предимство, движение по тротоари, движение в насрещното платно. Ситуацията се усложнява и от увеличения транспортен трафик в столицата – броят на регистрираните автомобили към днешна дата е 750 000, като реалният им брой е много по-голям, тъй като голяма част от автомобилите, които ежедневно влизат в града, не са регистрирани в София, съобщават Карлос Контрера и Борислав Иванов в доклада си до СОС.

Двамата общински съветници поставят акцент и върху грижата към конете и катърите, използвани като животинска тяга, които почти винаги са зле гледани, недохранени, не се обезпаразитяват и не им се предоставя необходимата ветеринарно-медицинска грижа. Вносителите очакват след наложената забрана подобряване на уличното движение, на пътната безопасност и на чистотата, тъй като често с каруци се извършва незаконно транспортиране и изхвърляне на отпадъци. През годините многократно е обсъждана забраната за движение на каруци в София, но досега не се е стигнало до вземането на решение.

Previous post Васко Рупеца е задържаният за грабежа на пощата в Катуница
Next post Зле сме, много зле! Жена почина след 4 отказа за прием в болници