Иво Прокопиев осъди прокуратурата за 40 000 лева обезщетение

Бизнесменът и съиздател на „Икономедия“ Иво Прокопиев осъди прокуратурата за 40 000 лева обезщетение заради повдигнатото срещу него незаконно обвинение за пране на пари. Отделно, държавното обвинение ще трябва да плати още близо 5000 лева разходи по делото, съобщи mediapool.bg.

Самото дело ще се запомни с това, че бе провокирано от законната продажба на компанията за добив и преработка на индустриални минерали „Каолин“. Тезата на прокуратурата беше, че Прокопиев и двама негови партньори са знаели, че имуществото, което продават, било придобито чрез престъпление. „Каолин“ бе продаден на немската компания „Кварцверке“ (Quarzwerke) през 2013 г.

През 2019 г. прокурори нахлуха в офисите на Прокорпиев на бул. „Цар Освободител“, за да събират доказателства. Тогавашният шеф на спецпрокуратурата Димитър Франтишек твърдеше, че с повдигнатите обвинения „не се засяга“ издателската дейност на Прокопиев. Тази теза бе повтаряна многократно и от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

Делото започна по сигнал на известния бивш журналист и евродепутат Николай Бареков на 25 юни 2012 година. Тогава Бареков е директор на „Новини и актуални предавания“ в ТВ7, която беше издържана с парите на КТБ и мажоритарния ѝ собственик Цветан Василев.

Първият разпит на Прокопиев е шест години след сигнала на Бареков, доказал се във времето като „щатен“ подател на жалби срещу неудобни за статуквото хора.

И двете дела бяха водени от спецпрокуратурата, която бе закрита през лятото на 2022 година.

Софийският градски съд присъжда обезщетението на Прокопиев с мотиви, които се различават от другите дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Съдът признава, че бизнесменът е пострадал от повдигнатото обвинение, защото когато то е за „пране на пари“, името на човека е опетнено, а ако става въпрос за крупен предприемач, това е и проблем в бъдещата комуникация с потенциални партньори и клиенти.

Previous post Внимавайте по празниците! Апаши тарашат домовете ни за 3 минути
Next post Румен Овчаров в защита на „Лукойл“: Спрем ли износа ѝ, тя ще спре работа