Иван Гешев отказа да говори, оттеглиха първото предложение за освобождаване

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) заседава. В предходното заседание- на 5 юни, служебният министър на правосъдието Крум Зарков заяви, че като точка в дневния ред ще бъде включено разглеждане по същество на обединените две процедури по предложенията за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

По думите му е отговорност на ВСС да реши спора, което става с решение по същество, а „кога ще са готови да го направят, зависи от тях“.

„Ще предложа двете искания за предсрочно освобождаване на главния прокурор да са първа точка в днешния Пленум на Висшия съдебен съвет (ВСС)“, коментира пред журналисти новият министър на правосъдието Атанас Славов. Той ще председателства Пленума за пръв път откакто пое поста.

„Надявам се на стегната процедура, която да гарантира принципите за безпристрастност, за неутралност, за обективно търсене на истината“, добави Славов.

„Ще предложа да се разгледат исканията, да се установи извършено ли е нарушение, не е ли извършено и да се вземе решение в рамките на разумен срок“, коментира правосъдният министър. Той посочи, че са направени много доказателствени искания, ще има и изслушвания на свидетели, ще има разглеждане на доказателства.

„Ще призовавам към фокус, към следване на законовата процедура, за да можем да стигнем в рамките на ден-два, колкото е необходимо, до ясно решение“, обясни още Славов.

Той добави, че ако ВСС не приключи с процедурата на днешното заседание, ще насрочи утре друго заседание.

Междувременно група граждани са се събрали на протест пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) в подкрепа на главния прокурор. На място има засилено полицейско присъствие.

Част от протестиращите са родители на деца, загинали при пътнотранспортни произшествия. Някои от присъстващите държат плакати с надписи „Мафията уволнява Гешев“ и „Бойко се уплаши от Гешев“.

Докато министърът на правосъдието говореше пред журналистите, под аплодисменти от протестиращите, в сградата на ВСС влезе главният прокурор Иван Гешев. Той обаче не се спря пред медиите.

Шестимата членове на Прокурорската колегия на ВСС оттеглиха първото предложение за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. То беше внесено от тях във връзка с присъствието на израелски експерт на мястото на взрива, избухнал до кортежа на обвинител номер 1 на първи май.

Другото предложение на ВСС за предсрочно прекратяване мандата на Гешев остава на дневен ред. То е заради нарушение за Етичния кодекс.