Зрее бунт за свободни плажове в Гърция

„Движението на плажната кърпа“, което тръгна от остров Парос като протест срещу неправомерното завземане на крайбрежието от предприемачи, провокира подобни инициативи и на други гръцки острови, предаде националната телевизия ЕРТ.

Жителите на Родос, Наксос, Серифос и Корфу също потвърдиха публично на местно равнище нуждата от съхраняването на повече безплатни публични плажове без шезлонги, чадъри и други подобни платени услуги.

„Движението на жителите на Парос за свободни плажове“, подкрепено от над 2000 жители, се сформира с искания за прекратяване на произвола по бреговете, където често бизнесмени се разпростират отвъд площта, за която имат разрешение. На острова вече затвориха три обекта след проверки и установяване на нарушения.

„Няма да правим отстъпки на никого“, заяви министърът на националната икономика и финансите Кости́с Хадзидакис по отношение на проверките за евентуално незаконно заемане на част от морския бряг.

Междувременно Христос Георгусис, член на движението в Парос, в интервю за радиостанция „Прото програма“ („Първа програма“) разказа за случай, при който охранители са го изгонили от пясъчен плаж към скалите, за да илюстрира множеството неблагоприятни ситуации, пред които се изправят островитяните. Във връзка с цените за шезлонгите той сподели, че първите редове откъм морето на плажа Санта Марина в Парос достигат до 120 евро, а по-задните са по 40 евро. Георгусис допълни и че мерките за дистанция от 5 метра, посочени в закона, не се спазват.

„Местната власт в сътрудничество с държавата, с правителството, трябва незабавно да предприеме мерки, така че плажовете да се използват както в момента, но да има място за плажуващите, които не желаят да ползват шезлонги, и също така най-накрая да се разгледа въпросът за цената“, подчерта председателят на Гръцката конфедерация на предприемачите в областта на туристическото настаняване Панайотис Токузис в интервю за ЕРТ.

Покрай засилените проверки, подтикнати от защитниците на обществено достъпните плажове, кметът на Серифос Константинос Ревинтис беше задържан, „докато се е опитвал да приложи закона“ по негови думи. Той поясни, че е имало решение, според което едно заведение е било незаконно и е трябвало да бъде запечатано.

„Запечатахме заведението, но срещу мен беше заведено дело за неизпълнение на служебните задължения, за злоупотреба с власт и за обикновена клевета“, каза Ревинтис. „Ние сме за спазване на закона, казваме да на бизнеса, но според законовите разпоредби“, добави кметът.