Земеделец проплака: Такава загуба не е била никога, страшна трагедия

Зелето и тиквите ще ни спасят тази година, от пшеницата и слънчогледа сме на голяма загуба. Така накратко описва ситуацията в стопанството си Иван Кабуров, земеделски производител, който от години се занимава със зеленчукопроизводство, което съчетава успешно с отглеждането на полски култури.

„Цената на зелето в момента е около 70-80 ст./кг, добивите са добри и продаваме успешно. От 4 000 дка пшеницата и слънчогледът, загубата ни е 600 000 лева. При това положение поне няма да съм на загуба“, коментира Кабуров, който е вкарал в сеитбооборота си и достатъчно декари с тикви.

За да получи добра реколта, той успява да полива полските зеленчуци със сондажна вода, която плаща към Басейнова дирекция.

Притеснително е обаче, че в страната в момента са заложени само 5 000 дка зеле, което е над 3 пъти по-малко от предходната година, казва Кабуров, който е и член на Управителния съвет на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

„Като стане време за киселото зеле, няма да има какво да сложат хората в бидоните, защото няма производство“, смята Кабуров.

С печалбата от зеленчуците той смята, че ще се предпази от фалит, но има стопани, които нямат нищо друго освен зърнени култури и вече търсят кредити за да платят рентите.

Слънчогледът тази година е тотална щета в региона. „Такава загуба не е била никога, по 40 кг слънчоглед ожънахме от декар, което е страшна трагедия“, разказва още производителят, цитиран от agri.bg.

В предишни години от същите полета са жънати по 250-280 кг/дка.

От думите му става ясно, че в момента стопаните имат по складовете по едно ъгълче с ожънат слънчоглед, но и него никой не го иска, защото когато е нисък добива, слънчогледът е мръсен и няма качество.

Previous post Наемат шофьори за бежанците в Телеграм, пускат обявата от полски номер
Next post Метеоролог със смайваща прогноза за 30 градуса до края на октомври