Зеленски: Не съм оптимист!

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че не е оптимист по отношение на срещата между украинска и руска делегация, която трябва да се проведе на белоруска-украинската граница. Той заяви, че не вярва срещата да даде резултат, но „нека пробваме“.

Украинският президент смята, че преговорите между двете делегации това „малък, но все пак е шанс“.

Това ще са първите преговори след навлизането на руските войски в Украйна. Те ще се проведат без предварителни условия и са договорени след телефонен разговор между Зеленски и беларуския президент Александър Лукашенко.

Украинските военни са започнали масово да използват забранени боеприпаси с фосфор в предградията на Киев близо до летище Гостомел, окупирано от части на руската армия. Това съобщи пред журналисти официалният говорител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

„Поделения на въоръжените сили на Украйна, след като се отчаяха да задържат настъплението на групата войски на въоръжените сили на Русия, започнаха масово използване на боеприпаси, пълни с фосфор в предградията на Киев близо до летище Гостомел. Те използват 122 -милиметрови снаряди за гаубици Д-30 и ракети за установки БМ-21 „Град“ все още съветско производство“, каза Конашенков.

Използването на тези боеприпаси е забранено от третия протокол на Конвенцията на ООН „За нечовешките оръжия“ от 1980 г.“, подчерта генералът.

Министерството на отбраната също заяви, че войските на ЛНР са настъпили на 56 км навътре в територията на Украйна. „Групировката войски на Луганската народна република с огнева подкрепа от въоръжените сили на Руската федерация е напреднала с 56 км и бързо развива настъплението. Частите на въоръжените сили на Донецката народна република са напреднали с още 3 км. в посока Петровске и завършват разгрома на резервите на оперативно-тактическата група „Восток“ от въоръжените сили на Украйна. Установен е контрол над населените места Анадол и Андреевка“, каза той.

Според него в Северодонецк, Луганска област, „националистите, под заплахата от разстрел на командири, се опитват да спрат отстъпващите части на въоръжените сили на Украйна и да ги принудят да продължат съпротивата“. Убити са четирима офицери от въоръжените сили на Украйна.

Конашенков каза, че в Мариупол щурмови отряди на забранения в Русия „Десен сектор“ тероризират цивилни.

„Националистите поставят бронирана техника и артилерия в жилищни райони, използвайки местното население като жив щит“, каза Конашенков.

Конашенков каза още, че над 300 бежански семейства са пристигнали в Луганск от териториите на ЛНР, окупирани от въоръжените сили на Украйна.

Previous post Лорер: Доставките на газ и нефт са последният стълб, който Европа ще отреже
Next post Генчовска: 77 българи са тръгнали днес с автобуси от Одеса