Зеленски: Войната ще свърши, когато Украйна победи

Войната ще свърши, когато Украйна победи, заявява в интервю за гръцката държавна телевизия ЕРТ украинският президент Володимир Зеленски. Пред екипа на телевизията Зеленски отбелязва, че войната в Украйна застрашава мира не само в Източна Европа, но и в целия свят.

Той изразява благодарност към гръцкия народ за оказваната от него подкрепа и определя позицията на Турция като посредник между Киев и Москва като „противоречива“. Зеленски говори за смелата съпротива на украинския народ и отправя призив за безопасна евакуация на цивилните граждани от районите, където се водят военни действия. Той посочва, че Русия е нарушила териториалната цялост и суверенитета на Украйна и е целяла цялостно нахлуване в страната след присъединяването на Кримския полуостров.

„На 24 февруари започна драматично широкомащабно нашествие на Русия, широкомащабна война, широкомащабна окупация на Украйна от страна на Русия. Това беше причината да се наложат тежки санкции – заради убийствата, окупацията, незаконното нахлуване. Войната още не е приключила, не сме се върнали в териториите си, за съжаление Русия още е в земите ни, продължава да упражнява натиск. Нищо още не е приключило“, подчертава украинският президент.

„Загубените животи нямат цена“, заявява още Зеленски като допълва: „Не вярваме на Русия…руснаците казват едно, а правят друго“, като подчертава, че Москва е ударила Киев дори когато там е бил генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Украинският президент отбелязва, че цивилните граждани, които се крият в стоманодобивния комплекс „Азовстал“ в Мариупол, „се страхуват да излязат, защото ще ги убият“. Зеленски допълва, че е получил уверения от Гутериш, че цивилните граждани от Мариупол ще достигнат контролираните от Украйна територии.

Previous post „Ройтерс“: Българска компания внася незаконно чипове за руски ракети
Next post Баба мутрафон преби възпитателка в детска градина в Разлог заради закъснение