Здравка Евтимова: Разделението е болестта, от която страдаме

Преди ден на 92 години ни напусна големият писател академик Антон Дончев – белетристът на исторически епоси и автор на романа „Време разделно“.

„Времето разделно върви заедно с хората в България и ние имаме отговорността за него. Антон Дончев беше казал, че сега отново сме изправени пред време разделно, когато българи се изправят срещу България. За него си спомням много ярко – има такива хора, които застават под някое дърво, това дърво изсъхва, а той беше от тия хора, които като опишат едно дърво, то ще живее 100 години. Неговите думи бяха много мощни“, каза писателят Здравка Евтимова в студиото на „България сутрин“.

Двамата се срещат, когато Дончев получава наградата „Балканика“.

„Този мъдър човек ни остави нещо много важно – от една страна ни завеща, че онзи, който жадува и работи за отмъщение, не оставя раните си да зараснат. Отмъщението не трябва да е двигател и в днешното ни време разделно. Да се стремим да работим, така че да не получаваме повече рани и да се превърнем в лекарство за тези рани“, допълни Евтимова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея отмъщението е като болест и е нещо временно. Евтимова е категорична, че няма нищо по-страшно от това да усещаш себе си като плазмодий.

„Има много плазмодии с милиони, но катафалката няма багажник, тези милиони няма да отидат в отвъдното. Но ще занесе срама. Ето защо думата „чест“ увеличава стойността си. Както има човек, който може да ви наругае и да ви унизи, има и хора, които ще ви измъкнат от унижението“, добави писателят.

Евтимова смята, че разделението също е болест: „Човек, ако се задълбочи в тази болест, го чака само по-лошо. Колкото и да са непреодолими различията между отделните политически партии, може би те са призвани да излекуват тази болест на разделението.“

Previous post Митов: Разговорът трябва да е зрял, а ние виждаме една детска градина
Next post Ясен Тодоров: Случаят „Семерджиев“ е почти разплетен