За пет дни: Над 1,5 млн. лева са събрани в кампания на БЧК за Украйна

Над милион и половина лева са събрани за първите пет дни в рамките на Националната благотворителна кампания на Българския Червен кръст (БЧК) за набиране на средства в подкрепа на пострадалите от конфликта в Украйна. Това съобщават на интернет страницата си от организацията.

Хиляди индивидуални и корпоративни дарители се отзоваха и помогнаха с финансови средства, допълват от БЧК. Всеки, който желае, може да дари един лев, изпращайки есемес на кратък номер 1466, посочиха от БЧК. Дарение може да се направи в специално откритата банкова сметка, публикувана на интернет страницата на организацията.

Поради непрестанно нарастващите нужди от подкрепа за пострадалото население в Украйна, по молба на Украинския Червен кръст, БЧК обяви преди няколко дни кампания за набиране на материални дарения, припомнят от организацията. Най-неотложни са нуждите от нови мъжки, дамски и детски дрехи и обувки; спално бельо; топли завивки и хигиенни материали. Даренията ще бъдат приемани в областните структури на БЧК в страната. Необходими са и палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери, батерии и генератори, посочват още от БЧК, предаде БТА.

От червенокръстката организация призовават българските производители за съпричастност към пострадалите и за подкрепа на кампанията. Всички дрехи и обувки, спално бельо, топли завивки и хигиенни материали трябва да бъдат нови.

За дарения на употребявани дрехи БЧК предоставя възможност за депозирането им в специално предназначени за целта контейнери, на които е изобразено логото на организацията. БЧК поддържа бедствен резерв, който може да бъде допълнително предоставен при продължаваща нужда от хуманитарно подпомагане. Тези запаси са третирани съгласно всички санитарни изисквания.