За деца от Украйна: 79 000 свободни места в училищата и детските градини

91 заявления са подадени от украинци, търсещи или получили международна закрила, които искат децата им да продължат образованието си в България, информират от МОН. Общо 78 са заявленията за записване на украински деца в училище, а 13 в детска градина.

Най-много са желаещите да се обучават в областите Бургас (31), София-град (30), Варна (7) и Благоевград (5). Децата и младежите, които искат да учат в страната ни, са на различна възраст от 3 до 17 години. В повече от половината области 16, все още няма нито едно подадено заявление.

Справка на Регионалните управления на страната (РУО) показва, че училищата в страната разполагат с близо 65 000 свободни места, които могат да се запълнят с украински ученици. Най-много са незаетите места във Варна, Велико Търново и Бургас.

В детските градини свободните позиции са близо 14 000. Най-висок е броят им в областите Разград, Варна и София-град. В столицата свободните места са основно в кварталите „Обеля“, „Надежда“ и „Кремиковци“, както и в селата Мърчаево и Владая. От регионалните структури отчитат, че във всички области има достатъчно учители по български език, които биха могли да поемат допълнителни часове по български език.

От 4 март украинските граждани могат да входират в РУО заявления за записване на децата им в училище. Подрастващите се насочват към конкретна образователна институция в зависимост от възрастта, завършения до момента клас, местонахождението и желанието на родителите. МОН създаде предварителна организация за подаване на документи, за да могат учениците да влязат в класните стаи, веднага като получат официален статут в България и се установи здравният им статус.

ГЕРБ и ВМРО предлагат бежанците от Украйна да се возят безплатно в градския транспорт на София.

Previous post Прокуратурата погна стопанката на нахапаното от питбул дете
Next post Денди няма здравни осигуровки, дължи 50 бона за лечение дотук