Защо не се празнува 40-годишнината?

Чували сте, че 40-тата годишнина – било то рожден ден или годишнина от събитие не трябва да се празнува? Най-вероятно и се чудите за причините. Те идват от древността и са свързани, разбира се, с народните вярвания, пише Edna.bg.

Повечето хора дори днес са убедени, че ако отпразнуват тази своя годишнина, ще им се случи нещо много лошо. Освен тях самите, реална опасност грози и близките им. Суеверието е отказало милиони от празненството.

Значението на числото 40, което то носи в различните култури, обуславя пропускането на 40-тия юбилей. Моисей е водел евреите из пустинята именно 40 години, а преди това и потопът, посочен в Светото писание, е продължил също толкова дълго.

Поверията относно раждането и смъртта също се свързват с числото 40. Когато се роди бебе, то не трябва да се показва пред чужди очи 40 дни. На 40-тия ден след смъртта пък за мъртвия се прави помен.

На 40-тия юбилей смъртта се навърта наблизо и не трябва да се привлича. А светлината на свещичките и веселбата би сторила именно това.

В Русия поверието гласи: Отпразнуваш ли 40, няма да доживееш 50. Там не харесват особено и 9-ото число и родителите често пропускат този рожден ден на децата си.

В Източна и Средна Азия числото 4 се смята за фатално. То е еквивалент на числото 13 в западната култура. В болниците в Азия в адресите и болниците при номерацията на стаите числото 4 и 40 често бива пропускана.

Символизъм може да се открие дори в таро картите. На тях смъртта се обозначава с буквата М. В еврейската азбука мем отговаря на числото 40.

Съвременната наука също има своето мнение що се отнася до 40-тата годишнина. На тази възраст настъпват промени в съзнанието. Именно за това в миналото се е препоръчвало избягването на празника, за да върви по-гладко пътят на човек.

Наскоро пък стана ясно, че развитието на човешкия мозък завършва именно на 40, а не както се смяташе до скоро – в детството. Формирането на префронталната кора завършва именно в този период. Това означава, че дотогава можем да придобиваме знания, които да използваме до края на живота си.

В същото време в миналото продължителността на живота е била по-кратка и 40 години са се смятали за една наистина напреднала възраст. Тялото започвало да старее, болестите зачестявали, а организмът все по-трудно се справял с възстановителните процеси.

Празнуването на годишнината се считало за приканване на приближаващата старост.

Някои пък са на мнение, че на 40-тия рожден ден ангелът хранител ни напуска и ни оставя сами да се справяме. В миналото пък се е приемало, че преломната възраст е само за мъжете, докато дамите трябва да се отрекат от празнуването на 53-тия рожден ден. Днес за всички суеверието забранява 40-тото отбелязване на празника.

По-суеверните не смеят да предизвикват съдбата и са категорични, че и без това има прекалено много поводи за празнуване, за да рискуват с купон за 40-тата годишнина. Някои намират вратички, а други не обръщат внимание на подобни вярвания.

Психолозите обаче са категорични – ако у вас има дори грам съмнение, то по-добре пропуснете празника.