Захариева: Надявам се изгонването да не е в резултат на панически действия

Пред журналисти в кулоарите на Народното събрание заместник-председателят на парламентарната Комисия по външна политика и депутат от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева заяви, че се надява изгонването на руските дипломати от България да не е в резултат на панически действия, предвид вътрешно-политическата ситуация. Коментарът ѝ е по повод обявеното късно снощи от премиера в оставка Кирил Петков изгонване на 70 руски дипломати.

Министерство на външните работи (МВнР) съобщи, че е връчило на посланик Елеонора Митрофанова имената на 70 сътрудници на представителствата на Русия у нас, които трябва да напуснат България.

„Аз лично забелязвам разминаване между това, което казва премиерът и МВнР“, каза Захариева. По думите ѝ дипломатите на Русия у нас са 43. Тя предположи, че останалите са обслужващ персонал.

Според депутата трябва да се отговори дали всички са „извършвали шпионска дейност“.

„Ако това, което премиерът Кирил Петков казва, че на базата оперативна информация е установено, че хората, които са изгонени, са извършвали дейности, несъвместими със заявените от тях, трябва да поздравим българските служби за добре свършената работа“, коментира на свой ред Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

„Ако службите са си свършили добре работата, то това означава, че те трябва да продължат нататък, защото напоследък се появяват и съмнения за това, че по високите етажи на българската власт, вече от кабинета в оставка, има хора, които продължават да обслужват руски икономически интереси, по-специално да пазят интересите на „Лукойл“, посочи още той.

На уточняващ въпрос от кого е това пазене, Митов отговори: „Тези, които поискаха дерогации, тези, които поискаха изключения за България, щяха да налагат вето върху шестия пакет санкции срещу Русия – тези трябва също да бъдат разследвани от българските служби“.