Заради Шенген: България отправя заплаха към Нидерландия и Австрия

Правителството има готовност за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия наложат вето на българското членство в Шенген, заяви служебният премиер Гълъб Донев, цитиран от БНР. Той изрази надежда, че в оставащите дни може да „надделее разумът“ в партньорите от Шенген.

Гълъб Донев свика днес среща за Шенген с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, на външните работи Николай Милков и на правосъдието Крум Зарков, след което направи изявление за медиите.

„Критериите за присъединяване към Шенген, които са изцяло технически, бяха покрити от България още през 2011 г. Това е добре известно на всички участници в Шенгенското пространство, включително на правителствата на Нидерландия и на Австрия“, посочи премиерът.

„Направихме общ преглед на действията, предприети от служебното правителство през последните дни и седмици за осигуряване на подкрепата на нашите партньори за членството ни в Шенген. В хода на срещата бяха коментирани и изразените публично през последните няколко дни позиции на министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте и австрийския канцлер Карл Нехамер против приемането на България в Шенген“, каза още той.

Донев припомни, че през последните месеци са извършени две проверки, организирани от Европейската комисия по инициатива на България и Румъния, които са завършили с положителен за страната ни доклад.

Previous post Омбудсманът: Студентите в общежитията да плащат битов ток
Next post Вижте кой е проф. Николай Габровски, номиниран днес за премиер