Заради високите сметки за ток: Режим на парното в Рилския манастир

Рекордна сметка за ток получи Рилския манастир. Последната фактура е на стойност 28 хиляди лв. Сметката е набъбнала три пъти в сравнение със същия месец на 2020 година и веднага променя правилата в обителта, информират от bTV.За да намали сметките, манастирът е въвел режим на парното. То работи средно по 8 часа на денонощие.

„По два часа работи, после няколко часа почива. Ние също почиваме от топлото и се охлаждаме през това време. Разбира се да се правят икономии, но трябва да има нормални елементарни условия“, казва дядо Евлогий, игумен на Рилския манастир.

Манастирът се отоплява на нафта и ток. В кухнята се готви с печка на дърва, за да се намалят разходите. „Като някой стари скъперници гасим осветлението навсякъде, където смятаме, че е излишно. За съжаление не сме само ние. Множество фирми, български граждани, наши сънародници са с такива високи сметки и апелирам към всички, от които зависи да направят всичко потребно, защото някои трудно ще издържат на тези сметки. Януарската сметка сигурно ще е още по-голяма“, казва дядо Евлогий. Проблемът със сметките за топло на храмовете стигна и до депутатите. От ГЕРБ излязоха с предложение – храмовете да преминат към регулирания пазар.

До момента Рилският манастир не е получил компенсация за високите сметки, въпреки, че плаща промишлен ток.

Сметките за ток и на други манастири също са високи. Бачковският манастир за декември дължи 30 500 лева, а Троянският – 11 000.

Previous post Опожареният блок 18 в кв. „Струмско“ е укрепен аварийно с метални подпори
Next post Войник от Украйна разстреля другарите си и избяга