Зам.-министър: Цената на агнешкото не бива да е над 20 лв.

Цената на агнешкото би трябвало да не надминава 19-20 лв. според изчисления на фермери. Това заяви в ефира на Нова телевизия зам.-министърът на земеделието и храните Иван Христанов. „Потребителите, които искат да подкрепят българското земеделие, трябва да търсят синия печат, който идентифицира българското производство”, отбеляза той.

На въпрос дали е възможна спекула с цените на хранителните продукти около Великден, Христанов отговори, че очаква спекула във всички направления. „Колегите от НАП потвърдиха, че те са подготвени да предотвратят подобни действия. Сигурен съм, че в Министерството на икономиката също са подготвени. Нашата работа е да въздействаме чрез БАБХ, заповедите са изготвени. В понеделник или вторник ще бъдат подписани”, каза зам.-земеделският министър.

„Големите промени в сектор „Земеделие” могат да дойдат от следващата година, когато влезе в действие новият стратегически план. Дотогава трябва да създадем мостово финансиране за производителите, така че те да могат да издържат и да преминат необезпокоявани периода с COVID кризата и кризата с войната в Украйна”, заяви Христанов. „През изминалата година удвоихме COVID помощта. Тя беше 72 млн.лв., а ние я направихме 143 млн.лв.”, отбеляза той.

По думите му с Министерството на финансите в началото на следващата седмица се очаква да бъде завършена още една допълнителна мярка в помощ на сектора. Относно изтеглянето на шоколадови яйца от пазара заради съмнение за салмонела, той коментира, че се правят постоянно информационни проверки, така че търговците да знаят кои са въпросните партиди.

„Повечето от тях вече са изтеглени. Представители на веригите ни увериха, че всичко възможно е направено. Съветвам и търговците, и потребителите да видят списъка с партидите на сайта на БАБХ и да се уверят, че нямат продукт от тях”, каза Иван Христанов и допълни, че към момента няма докладвани случаи на заразени, които евентуално биха имали връзка с казуса.

Previous post „Кървави“ детски играчки пред руското посолство в София
Next post Ярослав Качински: Самолетната катастрофа край Смоленск бе „атака“