Зам.-министър хвърли бомба: Пощите бяха хакнати заради „Еконт“!

Хакерската атака, която през април т.г. срина системите на „Български пощи“ е направена в полза на частна куриерска фирма. Това заяви пред Нова тв зам.-министърът на транспорта в служебния кабинет Красимир Папукчийски.

„До мен стига информация, че това е целево, за да може да вървят пощите в негативна посока на развитие“, посочи той, но не назова частната компания, нито изнесе факти, които да подкрепят тезата.

По негови думи, за да не се повтори подобна интервенция, е инсталиран нов софтуер. „Но все още следствието от тази атака не е отстранено – дори и последния месец пенсиите пак бяха раздадени със закъснение от един ден”, посочи Папукчийски.

Дни след хакерската атака срещу „Български пощи“ принципалът им бившият вицепремиер по ефективното управление Калина Константинова отрече спекулациите, че вирусът е пуснат в полза на куриерската фирма „Еконт“, чийто собственик Николай Събев беше министър на транспорта в кабинета на Кирил Петков.

Софтуерните експерти, които отговарят за сигурността на държавните мрежи, коментираха, че кибератаката идва от чужбина. Бившият министърът на електронното управление Божидар Божанов също подкрепи тази теза, като посочи, че използваният вирус не се активира, когато засече, че операционната система работи в Русия.

Previous post Кризисният щаб: Газ на каква да е цена не върши работа на бизнеса и хората
Next post Изтеглихме 4 млрд. лева заеми, трудно ги връщаме