Заловените за трафик на екстази чистели задължения към лихвари

Затънала, през последните години в многобройни бързи кредити, двойка от Силистра пробва да изчисти задълженията си с опит да изнесе контрабанда за Турция.

32 236 грама високорисково наркотично вещество от типа МDMA. Екстазито известно на пазара и като „Пенецилин за душата“ е било разпределено в 28 найлонови торбички, които са намерени в естествени кухини на купето и нарочно направен тайник под резервната гума на лекия автомобил.

Колата е била отклонена за щателно митническо претърсване преди излизането му от Българи за Турция на ГКПП Лесово – Хамзабейли рано сутринта на 5 януари. Точно в този момент по трасето е нямало други автомобили. Шофьорът на колата натъпкана с хапчетата е 38 – годишният Емилиян Михайлов. Той декларирал, че не пренася нищо незаконно. Същото сторила и спътничката му, 43- годишната Галина Войкова.

В хода на претърсването по метода за риска били открити пакетите, чието съдържание по цени на съдебната система струва 1 289 000 лева, но реално на улицата при продажба на дребно стойността ще нарасне почти двойно, обясняват запознати с цените при търговията със синтетика.

Двамата пътници са непознати на криминалистите, изискана е съдебна справка, и двамата нямат регистрирани дружества.

Престъплението се наказва със затвор от 5 до 20 години плюс глоба до 200 000 лв. Войкова и Михайлов са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия досъдебното производство прокурор от ямболската окръжна прокуратура, очаква се в понеделник да бъде внесено искане в съда за постоянното им оставяне зад решетките.

0На практика това е първото за новата 2023-та година досъдебно производство за опит да бъде контрабандирана дрога през територията на ТД „Митница Бургас“.

Жители на Силистра, където по документи живеят задържаните споделят, че имената им се мярнали скоро в публичното пространство с разпродажба на имоти заради задължения към фирми за бързи кредити.

Според тях залавянето на голямата пратка е станало след получаване на оперативен сигнал от „конкуренти“ в тази престъпна дейност.

Запознати смятат, че на този етап шофьорът и спътничката му се възползват от правото си да мълчат и отричат да са знаели за дрогата в автомобила им. Работи се и по версията производството на дрогата да е било на територията на съседна Румъния, а силистренци да играят ролята само на мулета.

Previous post Министър Иван Шишков: Защо да наказваме София заради Фандъкова?
Next post Николина Чакърдъкова кръсти четвърто внуче