Завод за 85 млн. лева ще произвежда електрически велосипеди у нас

Новоучреденото българо – австрийско дружество „Пиерер & Макском Мобилити“ ООД, което изгражда съвместен завод за електрически велосипеди край Пловдив получи сертификат за инвестиция клас А.

Проектът е за изграждане на завод за електрически велосипеди и други двуколесни електрически превозни средства, който ще бъде разположен в „Тракия икономическа зона“, по-конкретно в село Бенковски, община Марица. Размерът на инвестицията възлиза на 85 млн. лв., а в периода на осъществяването й ще бъдат разкрити 1 000 нови работни места, съобщава money.bg.

„С тази инвестиция България ще излезе сред челните места в Европа по производство на електрически велосипеди. Държавата подкрепя експортно ориентирани производства, а велосипедната индустрия е сред най-силните износители от страната и допълни, че българският експорт достига месечен рекорд през март. Стойността на изнесените в чужбина български стоки превишава 8 млрд. лв. само за този месец, което означава че българските компании успяват да изнасят повече и на по-високи цени към международните пазари“, подчерта министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

По думите му с този проект за последните два месеца са издадени сертификати по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) на общо пет проекта (3 проекта – клас А и 2 проекта – клас Б). Общата стойност на планираните инвестиции е 115,43 млн. лв., като се предвижда създаването на общо 1170 нови работни места. Четири от проектите се осъществяват извън столицата, в това число два в общини с безработица над средната за страната.

Инвестиционният проект на Макском и PIERER E-Bikes Gmbh, Австрия „Производствена и складова база за двуколесни превозни средства“ в с. Бенковски предвижда създаване на ново предприятие, посредством закупуване на земя, строителство на производствени, складови и административни сгради на обща площ от около 131 000 кв.м. и закупуване на специализирано оборудване за производство на минимум 300 000 броя електрически велосипеди годишно.

Предвидено е произведените велосипеди да се реализират 100% чрез износ за Германия, Австрия, Нидерландия, Люксембург, Швейцария, под търговските марки Raymond, GASGAS, Husqvarna.