Забъркаха България в серия убийства на турски мафиоти

Българска връзка изплува в серия убийства на турски мафиоти, за които медиите в южната ни съседка гърмят от няколко дни. Според журналистите в Анкара не е изключено катастрофата на АМ „Тракия“ в края на миналата година, при която загина бизнесмена Танер Ай, сочен за тартор на джихадистка групировка в Германия, да е всъщност убийство, прикрито добре като инцидент. И чиито автори са същите, ликвидирали „собственика“ на Северен Кипър преди броени дни Халил Фалялъ. Има дори спекулации, че не е изключено част от тях да вършеят и на територията на България.

На 8 февруари Фалялъ е разстрелян показно от неизвестен извършител, а в тялото му са намерени проектилите на цели 16 куршума.

Сочен за милиардер, Фалялъ е обявен за издирване от американските власти преди повече от 5 години, докато в турски Кипър се радва на близостта си с куп политици. Съмненията за връзка с Танер Ай се оправдават, предвид особените отношения между Фалялъ и президента на признатата само от Анкара за независима страна Ерсин Татар, докато в същото време загиналият у нас „човек с куфарчетата“ многократно е засичан на една маса с държавния глава.

И двамата – и Фалялъ, и Ай са разкрити като източник на сенчести финансови потоци и в разделената на две Никозия, и в турската столица в скандалния списък на бизнесмена Седат Пекер, изгнаник в Дубай, но също част от организираната престъпност в южната ни съседка. Третият от листа на гангстера е убитият преди 2 години бивш вицепрезидент на организацията на партията на президента Реджеп Тайип Ердоган в Измир Ахмет Куртулуш. По думите на Пекер ликвидирането му е било с цел да се спасят определени бюрократи и политици в Анкара. Подобни съмнения изразяват журналистите там и по отношение на скоро „разчистените“ Фалялъ и Ай.

Според разследващите смъртта на кипърския хазартен бос, чието състояние се оценява на няколко милиарда лири, и неговият разстрел, и този на Куртулуш, имали почерка на скандала „Сусурлук“ от далечната 1996 г., чието начало започва с убийството на краля на казината Юмер Топал, показно разстрелян с автомат.

Със смъртта му започва серия разкрития за връзките между турската мафия и действащи тогава политици в страната и полицейски шефове. Същата година, но няколко месеца по-късно, Сусурлук гейт избухва след като тогавашният депутат Седат Бучак катастрофира със скъпия си мерцедес в камион край Сусурлук. В колата се возят заедно с него тартор на наркобанда, издирван от ченгетата, приятелката му – манекенка, и полицейски шеф. Само Бучак остава жив, но се разделя с политическата си кариера.

Седат Пекер е търсен многократно от медиите в Турция във връзка с катастрофата на Танер Ай у нас. Неговото категорично мнение е, както и на близките на бизнесмена, е, че той не е станал жертва на невнимателно шофиране, а е бил умишлено убит, при това неслучайно у нас, където пък се предполага, че е държал част от парите си и Фалялъ.

Previous post Минеков безмилостен към наследника си на поста, бил „герберско безличие“
Next post Биков издаде какво е казал шефът на ДАНС за „Барселонагейт“