Жилят ни с по 200 лв. от името на пощата и банки, по трима на ден горят с пари

По трима-четирима българи горят на ден със суми около 200 лв., доверявайки се на мними банкови служители и фалшиви представители на Български пощи.

„Измамниците действат по три схеми, като се свързват с потенциалните жертви по телефон или по мейл. Целта им е само една – да получат данните от банковата карта на човека. Сигналите за такъв вид посегателства са нараснали много и хората трябва да бъдат бдителни“, обявиха от МВР пред „Телеграф“.

От Асоциацията на банките пък изпратиха отворена позиция, в която казват, че никога техни представители не звънят по телефон и не пишат имейли, както и че не искат никакви данни от потребителите.

Първата схема, която използват измамниците, е през мейл, като подателят се изписва като „Български пощи“. Най-често българите виждат електронно писмо от пощите, в което им казват, че имат пратка. Показан е линк, на който трябва да се чукне, за да се види каква е тя.

Това обаче е фишинг платформа, от която започват да изискват данните от дебитната му карта. „Когато дадете данните си, все едно отваряте картата си за измамниците.

Теглят обикновено суми в порядъка на 200-300 лв. С тях си купуват или телефони, айфони, както вещи от „Али експрес“, коментираха полицаи. Поне по един българин всеки ден става жертва на мнимата схема „колет от пощата“.

Разследващите са засекли, че има хакерски форуми, в които има специална директория „пари по интернет“.

Там кибербандити продават свой софтуер за подобна измама, а купувача измамник трябва да въведе само от чие име да се пращат мейлите към хората. Сега на мода е да се изпиват именно пощите или различни банки. По оперативни данни бандитите изкарват по този начин около 3000-4000 лв. на месец.

Втората схема на измамниците е да изпращат мейли от името на дадена банка, а всъщност зад екраните са северноафрриканци, рускоговорящи хакери или спецове от Китай и Англия. Те се възползват от бази данни с имейли на стотици хиляди граждани, които се продават нелегално в черния интернет, или т.нар. даркнет.

Така например от името на банка „Х“ изпращат един и същи мейл, в който пишат, че банковият ви акаунт е маркиран за изтриване или пък имате да получавате пари. За целта обаче изискват отново да си дадете данните от картата, включително и номера, паролата, потребителското име.

По този начин стигат до авоарите ви и ги използват да си пазаруват скъпи телефони от чужбина или различни вещи от „Али експрес“. Там сумите също варират от 200-300 до 500-800 лв. Криминалисти от СДВР обясниха, че са засичали мулета да използват парите на ужилените, за да ходят на екскурзии в Париж и Лондон.

Третата схема, по която се мами ударно в момента, е по телефона. Измамниците звънят с интернет телефония и се представят за банкови служители.

„Казват например, че се обажда Иван Колев от техническия отдел по сигурността на банка „Х“. Обясняват на ошашавения човек, че преди малко е наредил от сметката му да бъдат преведени 400 лв. към лице в друг град на име Петър Петров. Човекът, естествено, казва, че не е вярно и започва комуникацията, за да се осъществи добър личен контакт“, обясниха криминалисти.

След това измамникът оплита жертвата, че е имало пробив, и го пита иска ли да сключи безплатна застраховка на парите си по телефона.

След като се мине и този етап, му казват, че хакери са наредили тези 400 лв. и клиента трябва да помогне да ги хванат, като си инсталира софтуер за достъп на телефона. Ако се върже, човекът го прави, след което бандитите вече имат достъп до личния му мобилен телефон, а оттам източват и паролата за онлайн банкирането му.

Обичайно хакерите успяват да източат по 400-500 лв.

„В последните месеци са регистрирани множество сигнали от граждани за измами и опити за измамни схеми на територията, обслужвана от СДВР. Извършителите на подобен род престъпление се обаждат по телефона на граждани и се представят за служители на различни търговски банки. Под различни предлози се опитват да получат информация за издадените на тяхно име банкови карти, потребителски имена и пароли за електронно банкиране. Впоследствие реализират плащания без знанието и съгласието на титулярите“, обясниха от СДВР.

„За да бъде ефективна превенцията срещу подобен род престъпления, при получаване на подобно обаждане, моля сигнализирайте органите на МВР“, алармираха от вътрешното министерство.

Асоциация на банките в България: Бъдете подозрителни и от обаждания от чужбина

„Ако получите обаждане или имейл от някого, който се представя за служител на банка: не споделяйте лични и банкови данни, не инсталирайте приложения и не отваряйте линкове, които са ви били изпратени от тези лица! Не извършвайте плащания и не споделяйте получени кодове за идентификация и достъп до електронното си банкиране! Касае се за измама“, алармираха от Асоциацията на банките в България. „Никога не предоставяйте чувствителна информация и данни за идентификация на други лица. Вашата банка никога няма да поиска да предоставите подобни данни по телефон или имейл. Банкови служители никога няма да ви накарат да инсталирате приложения за отдалечен достъп и да опитват да получат контрол върху мобилното ви устройство или компютъра ви. Ако получите такова обаждане, знайте, че това е опит за измама от страна на лица, които се представят за банкови служители, за да получат достъп до средствата ви. Бъдете бдителни и особено подозрителни към позвънявания от номера от чужбина, както и към лица, които се представят за служители на банки, които не познавате и/или с които нямате договорни отношения“, предупредиха още от асоциацията.

Previous post Сергей Станишев остро: БСП върви към вождизъм ала ГЕРБ
Next post Радев започна Мандат №2! Царят дойде на тържествената церемония