Живко Суджука осъден окончателно на 2 г., но условно

Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов-Суджука получи окончателно 2 години условно при 4 годишен изпитателен срок, реши Върховният касационен съд. Решението е окончателно и не може да бъде обжалвано.

Историята е от преди 10 години. Тогава бившият служител на фараона Гаич – Живко Мартинов, вече от позицията на народен представител от ГЕРБ, поискал няколко пъти от бизнесмена Антон Проданов от Добрич да му достави тон суджук, а веднъж към това количество се добавил и 60 кг. пастърма и филе „Елена”. Преди това Проданов зареждал сбирките на ГЕРБ с по 30-40 кг. деликатеси. Той твърдял, че деликатесите са за тогавашния премиер Бойко Борисов – нещо, което самия Борисов яростно отрече.

Живко Мартинов получи точно същата условна присъда и на първа инстанция от Специализирания съд през юли 2020 г. Тогава беше доказана само една доставка на тон суджук през ноември 2011 г. Мартинов казал на Проданов, че месото е за „високи хора” в ГЕРБ. Заявил му, че ако не я изпълни, ще му съсипе бизнеса, защото бизнесменът вече бил вкаран в списъка на онези, които трябва да дават. Депутатът, за да е по-убедителен, обяснил, че няма нищо по-лесно от това да изпрати данъчните да разбият бизнеса на Проданов. Допълнил също, че когато реши, може и да го вкара в ареста. По-късно някои събития показаха, че май не си е измислял.

В Апелативния съд, където присъдата е обжалвана, магистратите решиха, че са минали 10 години от извършеното престъпление и потвърдиха условното наказание, като подчертаха, че е съобразено и с практиката на Европейския съд по правата на човека. Върховният съд сега застава зад условната присъда и така е сложена окончателно точка.

Да припомним, че след като аферата стана публично известна, Живко Мартинов беше принуден да напусне парламента и да си събере куфарите обратно за Добрич. Сега казват, че се занимавал със земеделие и отглеждане на етерични култури в родната си Добруджа.

Previous post Бизнесмен изгърмя – пълнил нафта в цистерна за мляко
Next post „Булгаргаз“ прогнозира скок с 40% на цената на газа за май