Етерични масла за почистване на мазна кожа

Мазната кожа се нуждае от специални грижи. Може да изглежда невероятно и дори грешно да използвате масла за почистване на мазна кожа, но това не е така. Често мазната кожа е дехидратирана. Мастните жлези се опитват да компенсират тази липса на достатъчно влага, затова отделят повече себум. В комбинация с други фактори, като генетични особености, замърсяване, недостатъчно почистване и ексфолиране, мастните натрупвания запушват порите и предизвикват проблеми с кожата, например акне.

Някои етерични масла имат изразен антисептичен ефект. Те почистват в дълбочина, като същевременно хидратират и подхранват кожата. Натуралните масла могат да помогнат да неутрализирате омазняването, да потиснете секрецията от мастните жлези, да направите кожата гладка и нежна.

Кои са най-подходящите масла за почистване на мазна кожа? Ето 10 от тях.

1. Кокосово масло.

Кокосовото масло има противовъзпалителни и антисептични ефекти. То е едновременно почистващо средство и овлажнител. Освен това има приятен аромат, който оставя усещане за дълготрайна свежест.

2. Арганово масло.

Маслото от арган има редица предимства за кожата. То може да допринесе за забавяне на стареенето и появата на бръчки. Намалява симптомите при акне, лющене на кожата, раздразнения. Може да се използва директно върху кожата без притеснения. Почиства в дълбочина и едновременно с това подхранва.

3. Бадемово масло.

Бадемовото масло е много богато на витамин Е. То почиства порите на кожата в дълбочина, регулира секрецията на себум, като оставя мазната кожа чиста и свежа с усещане за подмладяване и нежност. Бадемовото масло стимулира обновяването на клетките и тяхното регенериране.

4. Лешниково масло.

Маслото от лешници има изумителни подхранващи свойства. То е прекрасно за мазна кожа, защото регулира омазняването. Чудесно е за почистване, защото контролира секрецията на себум и има мощен стягащ ефект.

5. Масло от кайсиеви ядки.

Това масло подхранва кожата и помага за намаляване на пробивите при акне. Понижава риска и от отключването на акне вследствие на прекалено омазняване и запушване на порите. Маслото от кайсиеви ядки почиства и дава добри резултати.

6. Масло от жожоба.

Маслото от жожоба има противовъзпалителни и подхранващи свойства. То потиска активността на мастните жлези и намалява себума. Контролира секрецията му и оставя кожата чиста, свежа и стегната. Намалява пробивите на пъпки при акне.

7. Зехтин.

Зехтинът е друго полезно масло за почистване на мазна кожа. Той е богат на омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителен ефект. Зехтинът може да се използва директно върху кожата без никакви притеснения. Успокоява кожата, почиства и намалява омазняването.

8. Рициново масло.

Рициновото масло е едно от най-популярните за почистване и подхранване на мазна кожа. То има мощни регенериращи свойства, почиства мръсотията в дълбочина, стимулира обновяването и деленето на клетките, като носи подмладяващ освен почистващ ефект. С помощта на рициновото масло можете да почистите мазната кожа в дълбочина, като на финала ще остане усещане за свежест и мекота.

9. Масло от оризови трици.

Това масло има мощен почистващ ефект. Подходящо е за чувствителна кожа, склонна към акне. Ако е прекалено наситено за вашата кожа, можете да го смесите с малко масло от лавандула.

10. Масло от слънчогледови семки.

Маслото от слънчогледови семена е друг прекрасен натурален продукт, който има почистващи свойства и е подходящо за мазна кожа. То регулира омазняването, подхранва, хидратира и кара кожата да блести. Има балансиращ ефект и противовъзпалителни качества, предава Аз-жената.