ЕС наложи санкции на Владимир Путин и Сергей Лавров

Държавите от ЕС са се споразумели да замразят активите на руския президент Владимир Путин и на външния министър Сергей Лавров, твърди официален източник. Това е договорено при изпълнението на решенията от специалната среща на върха на ЕС в четвъртък вечерта, каза той. Освен това служител на ЕС заяви пред агенция Ройтерс, че се работи по други елементи от третия кръг санкции срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна. „Действаме възможно най-бързо“, каза служителят. Той добави, че ЕС би могъл да се насочи и към „много други“ олигарси.

Малко преди това украинският президент Владимир Зеленски се оплака от неадекватния европейски отговор на руските нападения в Украйна. „Европа е достатъчно силна, за да спре тази агресия“, заяви той. „Те все още могат да спрат тази агресия. Те трябва да действат бързо.“ Трябва да се обсъдят всички санкции – от забрана за влизане на руснаци в държави от ЕС до изключване на Русия от международната платежна система и петролно ембарго, съобщи германската NTV.

Говорителят на германското правителство Щефен Хебещрайт заяви в Берлин, че консултациите на специалната среща на върха на ЕС в четвъртък вечерта са отнели толкова време, за да се обсъди съвместна оценка на ситуацията. Все още не е подготвен трети пакет от санкции, каза той. Но тясната координация може да помогне за бързи действия по-късно. Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн също заяви, че изключването на Русия от международната платежна система Swift може да бъде включено в дневния ред на третия пакет.

Третият кръг ще засегне и финансовия и енергийния сектор на Русия, заяви представителят на ЕС, без да уточни допълнителни подробности. Запитан дали ще бъде спрян вносът на въглища от Полша и други държави от ЕС от окупирания от Русия регион Донбас в Източна Украйна, служителят заяви, че балтийските държави са повдигнали въпроса по време на разговорите между 27-те лидери на ЕС в четвъртък вечерта. „Те обсъдиха как да се откажем от това постепенно“, каза служителят. Говорителка на Министерството на икономиката в Берлин също заяви, че се обмисля как да се намали високият дял на руските вносни въглища.

Previous post Отмъщение! „Анонимните“ хакнаха сайта на Путин
Next post Хиляди украинци са се отправили към България и Румъния