ЕС инкриминира „езикът на омразата“ към джендърите и тъмнокожите

Министрите на правосъдието на държавите-членки на ЕС провеждат неформална среща в Лил, Франция. Водеща тема на дискусиите е включването на речта на омраза и престъпленията от омраза в списъка на така наречените „европейски престъпления“, съобщава БТА.

Целта е да се даде единен отговор на нарастващите заплахи за правата на европейските граждани, предизвикани от екстремистки, расистки и хомофобски изказвания срещу отделни лица, малцинствени общности и групи, които ги стигматизират и често водят да психически тормоз и физически посегателства.

В дискусиите се включиха и водещи интернет платформи като Гугъл и Мета-Файсбук. Те представиха опита си за премахване на незаконното съдържание онлайн в сътрудничество с правосъдните органи.

Министрите подчертаха нуждата от ефективно противодействие на речта на омраза срещу малцинствени групи, която засяга демократичните устои на обществата. Както и нуждата от единен подход при хармонизиране на този род тежки посегателства срещу правата и свободите, защитени от европейските норми.

Приемането на посочените нормативни инструменти ще улесни и работата на правоприлагащите органи при разследване на различни видове престъпления, в т.ч. и на престъпленията от омраза, които все повече се извършват в електронна среда.

Министрите се обединиха около нуждата от европейски подход при инкриминиране на престъпленията на омраза. Отдадоха почит на жертвите на нацизма, чрез специално излъчен филм за Холокоста, изготвен с приноса на всеки един от тях.

Министрите на правосъдието обсъдиха и необходимостта от координиране на системите за сигнали за изчезнали и отвлечени деца.

Навременното информиране на обществеността чрез специално създадени платформи в социалните мрежи ще подобри процеса на откриване на изчезналите деца и ще подпомогне правоохранителните органи за тяхното издирване и връщане в семействата им.

Previous post Британка била „групово изнасилена“ в метавселената на Facebook
Next post Тримесечно бебе се зарази с COVID-19 за трети път