Експлозия в Загреб, подозират украински разузнавателен дрон

Експлозия край студентско общежитие в загребския квартал „Ярун“ стресна жителите на хърватската столица снощи. От Министерството на вътрешните работи съобщиха, че около 23 часа снощи са получени няколко сигнала от граждани за детонация, която последвала, след като от небето паднал неидентифициран летящ обект. Инцидентът е станал край студентското общежитие „Степан Радич“.

Веднага на място са изпратени десетки екипи на полицията, пожарната и Военна полиция. Открит е голям кратер, а при оглед на района са открити два парашута. От хърватското МВР призовават гражданите да не публикуват снимки и видеоклипове на разбилия се летящ апарат.

В социалните медии обаче за кратко се появиха такива. Военни експерти, цитирани от хърватските медии твърдят, че се касае за украински разузнавателен дрон Ту-141 „Стриж“, който поради повреда се е оказал в Хърватия.

„Обектът, който се разби в Загреб, е разузнавателен дрон Ту-141 Стриж. Вероятно поради сериозна повреда той е прелетял над Унгария и се е разбил в Загреб. Наскоро беше обявено, че Украйна е пуснала в експлоатация дронове от съветската епоха и доколкото знам, украинците са единствените в света, които използват дрона Ту-141“, обясни пред хърватския „Дневник“ Тайлър Рогоуей, експерт по военна авиация и редактор на портала War Zone.

Двата открити парашута са червено-бели. Единият от тях е намерен в източната част на езерото Ярун в квартала.