Експерт сравни най-евтиния и най-скъпия начин за отопление

„Въпреки ръста на цената на дървата, отоплението с тях все още е едно от първите три най-евтини. Разбира се, не включвам въглищата, които са свързани с много тежки усилия и не всички възрастни хора са в състояние да го правят.

Но един от най-ефективните типове отопление е с климатици, особено най-новите, хиперинверторни модели, при които с един киловатчас вложена електрическа енергия се получават между три и четири киловатчаса ефективна топлина.“ Това каза в ефира на Euronews Bulgaria енергийният експерт Иван Хиновски по отношение на различните видове отопление за предстоящия зимен сезон.

„Другият вид отопление, който все още е в групата на изгодните, е топлофикацията. Колкото и да изглежда критикувана, тя все още предлага една услуга на конкурентна цена и в комфортни условия“, добави той.

„Най-скъпият вид отопление в момента все още излиза на природен газ, докато цените не се нормализират в рамките на миналогодишните. Но най-скъпият е с електрическа енергия с уреди, които са конвекторни. Тоест, не са с инверторен ефект като климатиците. Това са т. нар. печки духалки или конвекторни електрически отоплителни уреди. Те са най-неизгодни. За един двустаен апартамент цената излиза 500-600 лева на месец“, поясни Хиновски.

Previous post Христо Иванов: Хартиената коалиция е демоверсия на коалицията на реванша
Next post Имотите в София поскъпнаха двойно за 14 месеца