Експерт: Предстои или замразяване на разходите, или вдигане на данъците

Има много проблеми с актуализацията на бюджета и един вот на недоверие, свързан с бюджета и фискалната политика, не е безпочвен, макар това да е по-скоро повод, а не същинската причина за вота. Това мнение изрази пред БНР икономистът Георги Вулджев.

Фискалната политика продължава да се движи в абсолютно грешна посока в настоящия икономически контекст у нас, смята икономистът. По думите му не може при рекордно висока инфлация от 1998 г. насам и рекордно ниска безработица за последните 30 години държавата да продължава да разширява агресивно своите разходи и да поддържа много дълбок бюджетен дефицит.

„По този начин тя задълбава допълнително инфлационните тенденции. Фискалната политика допринася за тази инфлация. Трябва да се прави обратното – да се съкращават разходи и да се смалява дефицитът.“

Според икономиста се поличава нонсенс в критиките на опозицията, защото тя хем критикува разточителността в разходите, хем предлага „още по-голямо увеличение на разходите за пенсии“.

Липсата на тригодишна рамка при актуализация на бюджета не е нещо фатално, уточни Георги Вулджев.

Той откроява сред най-големите краткосрочни рискове инфлацията, а в средносрочен план – рецесия в ЕС от следващата година.

Вулджев прогнозира, че реалният икономически растеж у нас може да падне дори под 2% и изрази скептицизъм, че заложените от правителството 2,9% няма да се реализират. „От чисто политически презумпции партиите виждат като наложително да вдигнат пенсии и подобни разходи, защото ей сега може да има избори.“

При задълбочаване на кризата е много вероятно да се наложи или замразяване на ръста на разходите, включително на тези за пенсии, или вдигане на данъци, подчерта Георги Вулджев в предаването „Хоризонт до обед“.

Във връзка с парите за общините, които липсват в актуализацията на бюджета, икономистът предупреди, че „някои общини могат да започнат да изнемогват“.

„В условия на криза общините няма откъде да ги намерят, да ги „измагьосат“ тези пари и разчитат на трансфери от правителството. Това до много голяма степен е политически казус. Откакто дойде новата власт на промяната, местни избори не е имало. Не съм сигурен те по чисто политически съображения колко са склонни да бъдат щедри спрямо общини, които се управляват от опозицията. Това е много съществен фактор.“

Previous post Корупция?! Районен кмет изхвърля безцеремонно майка с две малки деца на улицата
Next post Свиленски: Днес ги няма в залата, не искат да има председател, искат безвремие