ТЕМИТЕ

Експерт: Облагането на печалбата на „Лукойл“ с данък е илюзия

Директно облагане на печалбата на „Лукойл” не може да се случи. При положение, че печалбата отива в „Литаско”, не виждам как България може да въведе без щети данък за компания, която е регистрирана в Швейцария. Това коментира пред Радио Варна икономистът Красен Станчев.

Според него не може да бъде наложен данък на една компания в рамките на Европейския съюз, защото това е държавна помощ за всички останали и противоречи на правото на конкурентноспособност на ЕС. Дори въвеждането на мито за износ би противоречало на европейското законодателство, обясни Станчев. Той коментира и невъзможността за преразпределение на свръхпечалбите при производството и търговията с петролни продукти.

За икономиста не е ясно защо досега не е направен задължителният достъп до инфраструктурата на „Лукойл” от трети лица. Той пита и защо сегашното правителство продължи концесията на нефтения терминал „Росенец” за още 24 години, въпреки санкционния режим на ЕС срещу руските концесии.

„Руските компании са част от тези, които финансират войната, в този смисъл имаше достатъчно основания у нас да се предприемат мерки за по-нормална конкурентна среда”.

Красен Станчев смята, че едно от добрите неща, които могат да се направят е да не се въвеждат допълнителни облекчения за горивата, а временните да се премахнат, визирайки отстъпката от 25 стотинки за литър. Само конкуренцията може да понижи цените, другото е палиативна мярка, твърди икономистът.

Повод за тези коментари е внесеният от ГЕРБ законопроект, с който се предлага „Лукойл” да плаща по 1 лев във Фонда за сигурност на електроенергийната система за всеки продаден литър гориво. Законът e за облагане на свръхпечалбите от руски петрол. Служебният кабинет вече подготви комплексни законови мерки, които минаха на Министерски съвет и още тази седмица ще бъдат внесени в Народното събрание. Става дума за изземане на свръхпечалбите не само на производителите на електричество, но и на горива, което засяга и „Лукойл“.