Експертиза: Пътят виновен за трагедията с македонския автобус на АМ „Струма“!

Неизправности по АМ „Струма“ – това е установила експертиза, която днес ще бъде внесена в съда в Перник. Припомням ви, че през ноември 2021 г. 46 туристи от Северна Македония загинаха при катастрофата.

Машината пламна като факла след удар в мантинелата, а част от близките на жертвите подадоха искове към държавата. Именно по това дело е и назначената експертиза.

Експертизата установява два вида пороци, които съществуват в участъка. Вещо лице направи оглед 3 км преди мястото на инцидента и установи нарушения по инфраструктурата. Първо, АПИ е допуснала да съществуват такива нарушения още с изграждането на процесния участък. Второ, АПИ е допуснала да се компрометират определени елементи от инфраструктурата, което е в пряка причинствено следствена връзка с инцидента“, заяви адвокатът на част от пострадалите Николай Димитров.

Той обясни, че т.нар. „котешки очи“ по мантинелата в 3 км участък преди инцидента или те липсват, или са с шест пъти по-малка светлоотразителни. Николай Димитров допълни и за липсата на знаци на мястото на инцидента.

„Не отричаме, има вина и шофьора, но той не е имал ориентация къде се намира на пътното плътно. Това е участък убиец, докато някой не влезе в затвора, тези неща няма да престанат“, добави адвокатът.

Tой заяви, че ще искат солидарно осъждане на АПИ и представителя на македонския застраховател за България. Исковите молби ще бъдат входирани в Софийски градски съд от наследници и пострадали при катастрофата.

Previous post Експерт: Ако Русия заповяда атака на киберармията си, щяхме да го усетим по-болезнено
Next post Лолита Османова май била шута на наш Гришо?!