Евгений Кънев: Таван на цените е стара практика от социализма

Въвеждането на таван на цените е стара практика от времето на социализма. Това каза в ефира на „Твоят ден” по NOVANEWS икономистът Евгений Кънев във връзка с предложението на БСП.

„Когато има периоди на непредизвикана инфлация с тази мярка се правеха опити да се рамкира начинът, по който тя би се отразила на населението, поставяйки таван. Другото име на тавана е дефицит. Когато се пречи на пазара да ценообразува правилно, се стига до изчезването на стоки от пазара. Цените имат информативна функция да регулират търсенето и предлагането”, обясни той.

Според икономиста таван на цените може да доведе до разрастване на сивата икономика.

„Винаги, когато се взимат временни мерки, те рефлектират върху икономиката и създават бомби със закъснител, които пък изискват спешни мерки след това. Временното успокояване рефлектира върху бюджета с обратна сила и тежестта се носи от всички данъкоплатци”, каза още той.

Кънев е на мнение, че правилната политика би била да бъдат компенсирани социално слабите с ваучери например.

„Ако се дават пари, няма гаранция дали те ще бъдат похарчени за дефицитни стоки. Така още повече ще се налее бензин в огъня и ще се увеличи потреблението. Ограничаване на потреблението е това, което ще смъкне цените надолу. Най-бедните обаче не могат да си го позволят, затова трябва и да бъдат компенсирани”, каза още той.

Въпреки, че политическите партии все още не са намерили единен подход за справяне с инфлацията Евгений Кънев е на мнение, че сред някои от предложенията има и варианти, които биха били работещи.

Previous post Два месеца след раждането Емилия се завърна на сцената
Next post Делян Добрев за избора на шеф на БНБ: Виждаме раздвоение на личността на управляващите