Евгений Кънев: За малко Ваня Григорова да стане Радев номер две

„Вероятно тези 55 хиляди гласа повече за Васил на втори тур са на тези, които видяха капана. Другите продължават да гледат назад с Червената стена отпред“, пише икономистът Евгений Кънев.

Ето целия му пост от фейсбук:

Получавам критики от засегнати по повод поста ми за гласуването от “Синя София” на втори тур. Познат – знаейки фамилната ми история – ми се обажда да ми каже, че не може да ме разбере. Наистина, не трябва да обвиняваме немалък брой хора, които не можаха да гласуват – в техните възприятия – за ДС.

Затова първо, извинение на засегнатите – разбирам техния вот. Не съм сигурен обаче, че мога да разбера и оправдая имащи се за “сини” или “десни”, които гласуваха за Григорова – за да “накажат”. Тук свършва моята толерантност, защото такова историческо късогледство е непростимо.

Да, свидни са жертвите на ДС, но България ми е по-свидна пред перспективата да е не само на ДС, но и на КГБ.

Всъщност, сега забелязах, че опорка на статуквото е станало да иронизират критиките срещу техните лица и действия с Путин. Кажеш нещо – “да, да, Путин стои зад това“.

Помислете за приликите между 2016 и 2023 г.

2016

(1) БСП издига за кандидат-президент неизвестния Радев, спуснат от Гергов и избран от Решетников. Почетният руски консул е осигурил избирането на Корнелия за шеф на БСП и тя не може да му откаже. Малцина всъщност знаят, че не само в БСП, а и в Техноимпекс е катапултирана от Гергов, откъдето започва нейната трудова кариера. Решетников заявява, че разчита на ГЕРБ в България.

(2) Борисов чака до последния момент, за да издигне неизбираемата Цецка Цачева и даде писта на Радев, за да може да бъде избран. За целта отказва да номинира за втори мандат действащия президент Плевнелиев, който и до ден днешен ненавижда Радев – първо като човек отнел му втория мандат и след това всичко друго.

(3) Радев е избран и работи добре с Корнелия до разрива ѝ с Гергов – Радев става лице на проруския Пловдивски кръг на Гергов, наред с Цацаров, Копринков, пловдивските кметове на ГЕРБ, Слави Трифонов и др. Всички проекти около Радев са инспирирани от този кръг на гърба на БСП София, АБВ на Първанов и Румен Петков и други русофилски организации под общия бранд “Левицата”. А ББ е държан постоянно в критика от Радев, за да го държат в русофилската линия. Затова и единствената липсваща критика на Радев към Борисов е за… Турски поток.

2023

(1) Появява се ново лице за кмет на София Ваня Григорова, издигната от Левицата. Клипът ѝ – широко и дълго отразяван в най-гледано време по медиите е заснет в ЦУМ, собственост на Гергов. Зад Ваня е цялата опозиция на Корнелия, която предвид участието на БСП София в нея не може да спре кандидатурата. Но бави одобрението с близо месец, добре разбираща идеята за създаване на лице – втори център на русофилското ляво. И помнейки случая Радев.

Междувременно Борисов – въпреки страхотния скандал с Панаира – включва варненския кмет за сделка с панаира в услуга на Гергов и предпочита да потуши публичните щети, като нарочва за проблема пловдивския кмет Зико. Разчитайки на Гергов за достатъчна подкрепа на ново лице. А БСП прави исторически най-ниския си резултат в Пловдив, заради подкрепата на новия кмет на ГЕРБ.

Тук идва и машинацията с машините за гласуване – докладът на ДАНС е подготвен от назначението на ГЕРБ там. Целта – ББ знае, че губи София, но иска достатъчно места в съвета, за да блокира чрез сделки за мнозинството разследвания срещу 18-годишното кметуване на ГЕРБ. Сега на практика, ПП-ДБ-СС може да направи коалиция само с БСП, за да заобиколи ГЕРБ, но там листата е редена от… Левицата на Гергов.

(2) Борисов, както през 2016 г. бави до последно кандидата на ГЕРБ за кмет. И когато всички очакват това да е Георги Георгиев, който месеци върви по медиите – номинацията е на неизбираемия Хекимян, който прави кампания като в небрано лозе и остава трети. А Борисов уж на шега или сърдит призовава да се гласува за Григорова на втори тур. За Григорова е и ИТН на Трифонов (а Тошко поде аферата с машинния вот при Волгина) и Възраждане, контролирано от ГЕРБ, немалка част от самия ГЕРБ, дори част от Синя София, гравитираща около Борисов.

(3) Резултатът е избор на Ваня, но за малко. Малкото е все пак пускането на машините на втория тур – а с тях гласуват 80% от избралите Васил. При всички случаи, ако беше останала хартията – Ваня вероятно щеше да спечели, както пробва сега през ВАС.

Но за малко кръгът Пловдив щеше да има президент и кмет на София.

С еднакво мнение чий е Крим.

Вероятно тези 55 хиляди гласа повече за Васил на втори тур са на тези, които видяха капана. Другите продължават да гледат назад с Червената стена отпред.

Previous post Слави за вота: Няма такава партия, няма такъв народ, няма такива хора
Next post Йотова: Стана навик на правителството да търси вината в другите