Д-р Първанова: Сертификатът и ваксините не изпълниха очакванията и у нас, и по света

Позиции „за“ и „против“ COVID мерките сблъскаха в предаването „Лице в лице“ педиатърът д-р Антония Първанова и Момчил Баев – доктор по социална медицина и управление на здравеопазването.

„Зеленият сертификат и мерките, които се прилагат за ограничаването на една епидемия, имат много малко общо. Това е и причината СЗО предлага да се прецизира или да се отмени употребата на този документ“, заяви д-р Антония Първанова.

Според нея зеления сертификат и ваксините не са изпълнили очакванията както у нас, така и в световен мащаб.

„Когато се прилага една административна мярка, трябва да се знае доколко тя е в състояние да изпълни очакванията за ефекта от нея“, посочи д-р Първанова.

Според нея зеленият сертификат е въведен, за да улесни движението между страните – членки в ЕС и да няма различни стандарти. ЕС не е предлагал документът да се прилага на национално ниво за начина, по който се прилага за различни обществени места, ресторанти или молове, допълни тя.

„Противоепидемичните мерки трябва да се въведат в зависимост от заболеваемостта, която се наблюдава, а не според заетостта на интензивните легла“, смята обаче Момчил Баев, доктор по социална медицина и управление на здравеопазването.

„Това е последната фаза от лечението на пациентите и когато те стигнат до там само 10% от тях преживяват заболяването“, обясни той.

„Не бих сравнил COVID епидемията или настоящия вариант „Омикрон“ с никоя грипна епидемия, която сме виждали до сега, защото степента на засягане сред децата е изключително висока, а засегнатите възрастовите групи стават все по-млади“, каза той.

Според него отпадането на ограничителни мерки е свързано с ваксинационната политика.

„Виждате, че някои държави като Великобритания свалят мерките. Те го правят, защото имат много високо ваксинационно покритие – над 70%, голяма част от населението е с бустерна доза и въпреки че имат висока заболеваемост, имат ниска смъртност“, обясни Момчил Баев. По думите му, когато стегнем ваксинационно покритие над 70%, можем да говорим за премахване на мерки.

 

Previous post Адел отложи разплакана концертите си в Лас Вегас
Next post Кралицата отказала да даде стаи на Хари в замъка Уиндзор