Д-р Гергана Николова: Като опълченци сме

Напрежението след Нова година е невероятно, чувстваме се като опълченци. Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ личният лекар д-р Гергана Николова по повод нарастването на броя на заразени с варианта Омикрон на коронавируса.

Гост по темата беше и вирусологът доц. Любомира Николова-Гломб.

Притеснява ни увеличеният брой положителни проби при децата, допълни тя. По думите ѝ възрастовата група слиза по-надолу, 90% от хората се лекуват вкъщи.

Д-р Николова каза още, че има изразени постковид синдроми – окапва косата, отключването на захарен диабет, проблеми със сърдечно-съдовата система, много често са усложненията в белия дроб.

След 10-дневна карантина пациентът е преминал острата част, но ние продължаваме да лекуваме последствията, каза Николова.

Любомира Николова-Гломб призова да не се подценява ситуацията. Няма вълна от грип в момента. Тя прогнозира, че в Англия прибързано свалят мерките, но все пак голяма част от населението е ваксинирано, а най-уязвимата част от обществото – възрастните, са ваксинирани над 90%.

„Мерките у нас, ако се спазват, а те не се спазват, мисля, че ще можем да овладеем ситуацията. Не можем да пренебрегваме това, че сутрин се събуждаме с новината, че отново 2 рейса са катастрофирали с жертви на COVID-19“, каза Николова-Гломб.

Previous post Тъпанар нашари колата на съсед заради паркомясто
Next post Българка в Америка събира пари за читалището в Ковачевица