Д-р Аспарух Илиев: Смъртността у нас ще се покачва

Паралелното циркулиране на Омикрон и Делта ще продължи и през следващите седмици. Това прогнозира ваксинационният експерт д-р Аспарух Илиев в ефира на „Твоят ден”.

По думите м традиционно преболедуването с някои от вариантите на вируса предпазваше от повторно заразяване, но това не важи за Омикрон.

„Все още не сме наясно колко преболедувалите с Омикрон са защитени и от Делта варианта. Секвенира се една много малка част от пробите. През следващите седмици ще има увеличение на заразените, ще има и повече скрита заболеваемост. Усеща се и запълване на интензивните ресурси в лечебните заведения”, каза още той.

Според експерта смъртността с вируса у нас все още не е достигнала пика си, като данните в черната статистика ще се увеличават.

„Ежедневно в България умират между 200 и 250 души поради причини, различни от вируса. Към тях сега се добавиха и средно по около 100 души починали с коронавируса. Изглеждам, че смъртността при възрастните над 18 години е по-ниска, в сравнение с Делта варианта, но има много повече боледуващи деца. Не бива да се успокояваме с по-леко протичане на вируса”, каза още д-р Илиев.

Previous post Амок и кървав разстрел в университета в Хайделберг
Next post Студенти издириха собственика на загубена халка под връх Бузлуджа