Дядо Николай връчи орден на Микеле, вдигнал параклис в Катуница

Орден „Св. апостол Ерм“ получи собственикът на фабриката за преработка на череши в Катуница Микеле Санторели.

Той му бе връчен от пловдивския митрополит дядо Николай днес при освещаването на построения от Микеле параклис „Св. Архангел Михаил“ в селото. Жестът трогна Микеле Санторели, който развълнуван прие отличието и благодари на пловдивския митрополит.

Параклисът е вдигнат в памет на двете момчета Ангел и Павел, които преди 11 години загинаха при размириците в Катуница, пише „Марица“.

На освещаването присъстваха кметовете на Пловдив Здравко Димитров , колегата му от община Садово Димитър Здравков, кметът на община Родопи Павел Михайлов, кметът на Катуница Красимир Юруков, както и бившите депутати доц. Стефан Шилев и Манол Генов. Дъждът не изплаши жителите на Катуница, който дойдоха на церемонията и останаха до край. Близките на загиналите Ангел и Павел също бяха тук, притихнали сред десетките присъстващи.

„Мъката ни е голяма, тя не минава с времето. Подкрепата на жителите на Катуница и приятели ни крепи през тези години. Тежко е да видиш как убиват детето ти и не можеш нищо да направиш“, сподели пред „Марица“ бащата на убития Ангел – Атанас Петров. И допълни, че не трябва да забравяме случилото се преди 11 г. в Катуница. „Ако имаше управа, полиция, ако нямаше корупция и държавата си беше на мястото, днес двете момчета щяха да са живи“, обясни Атанас.

През есента на 2011 г. 19-годишният Ангел беше премазан от микробус, а 17-годишният Павел почина по-късно от сърдечен удар при ескалиралото напрежение срещу семейството на Кирил Рашков, по-известен като цар Киро.

„Храм много трудно се строи. Врагът на човешкото спасение пречи, препятства, но божествената благодат на светия Дух, помага. Възпълва човешките недостатъците, лекува човешките немощи и прави невъзможното за човека, възможно за Бога. Ако Бог не съзида къщата, казва св. пророк и цар Давид, напразно ще се трудят строителите. Този храм е поредно доказателство за това, че да се строи храм не е проста работа. Строителството на храм е духовен градеж. Да градиш храм не е като да градиш сграда от камък, тухли и бетон. А градиш нещо много велико, здание, на което основният камък е Христос“, обърна се дядо Николай към присъстващите.

Прекрасен параклис, построен с вяра, надежда и любов, каза още пловдивският митрополит и обясни, че той е вдигнат според каноните на православната църква и ще служи като място за утеха на близките на двете момчета и жителите на Катуница.

„Благодарим на бога, затова че само за година и половина се построи този храм. Трудно се строи храм, лесно строят казина, дискотеки, банки, ресторанти, храм трудно се строи. Да строиш храм е подвиг на вярата, на надеждата и на любовта. Благодарейки на бога за това богоугодно дело, изказвам благодарността си от свое име, от името на духовенството на пловдивска епархия и българския народ към г-н Санторели“, каза още пловдивският митрополит. И припомни, че това не е първият храм, който Микеле Санторели е построил. Само преди година той спасил църквата „СВ. Атанасий“ в село Милево от разруха.

„Вие сте успял човек г-н Санторели, Бог ви е помогнал. Вие сте богат човек, но богат е не този, който има, а този, който дарява“, обърна се дядо Николай към Санторели.

 

Previous post След бунта: Бежанците от Украйна остават още 4 месеца на старите места
Next post Пирински: От демократична и силна партия, БСП стана свита и авторитарна