Дядо Киприан с 45 бона сметка за топло, парите от свещи не стигат

45 000 лв. за отопление на митрополитския дом в Стара Загора очаква да получи до края на месеца митрополит Киприан. Сметката си е направил самият той и обясни пред медиите, че сумите за топло и светло са скочили тройно в поверената му епархия в сравнение с предходните периоди.

За миналия месец сметката била 15 000 лв., но сега увеличението е чувствително.

По думите на владиката от няколко месеца е спряно отоплението на катедралния храм „Свети Николай“, там свещеници пускали за по няколко часа климатиците, за да не се провеждат ритуалите при минусови температури. Подобна била ситуацията и по селата, макар че там повечето от храмовете се отопляват с печки на дърва, обясни още владиката.

Той даде пример, че през изминалия отоплителен сезон Старозагорска митрополия е заплатила около 15 000 лева за газ, сега очакваната сума е да скочи значително и да бъде близо 45 000 лева. „Единственият вариант църквите и манастирите да заплащат по-малки сметки за ток и отопление, е те да преминат отново към битово потребление, но подобно решение може да се вземе от Светия синод, а такова поне на този етап няма“, коментира дядо Киприан, който е и говорител на синода.

Аналогична била ситуацията и в съседната Сливенска епархия, коментират пред „Телеграф“ свещеници. Духовните лица били в почуда как да заплатят сметките поне за ток. Те припомнят, че ежемесечните разходи за топло и светло се покриват от църковните настоятелства, а не от митрополията.

Приходите им идвали от продажба на свещи и такси за сватби, погребения и кръщенета. Някъде допълнителни доходи си докарвали от отдаване на земи и други имоти под наем, но никъде парите не стигали, за да се покрият сметките. Само преди ден от Рилския манастир също се оплакаха от рекордно висока сметка за ток на стойност 28 хил. лева. Поради тази причина от началото на месеца светата обител е преминала на режим на парното и очаква помощ от държавата.

Previous post Въпреки забраните: Кръчмите отворени, по 14 души ги проверяват
Next post Съпругата на Токев изпаднала в нервна криза след ефективната му присъда